REPORTAJ: Doi ani de la incendiul din Maternitatea Giuleşti. Medicii spun că este imposibilă repetarea unei astfel de drame

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti este încă vie în amintirea celor care acum doi ani au trăit clipe de coşmar, însă medicii spun că este imposibilă o repetare a unei astfel de drame, întrucât au fost luate toate măsurile de siguranţă, sunt senzori de fum şi a fost rezolvată problema personalului.

864 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Doi ani de la incendiul din Maternitatea Giuleşti. Medicii spun că este imposibilă repetarea unei astfel de drame

REPORTAJ: Doi ani de la incendiul din Maternitatea Giuleşti. Medicii spun că este imposibilă altă tragedie (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)

"Aşa o dramă este practic imposibil să se mai repete. Lucrăm pe protocoale foarte stricte. Avem senzori de fum, uşi profesionale care se închid automat, iar dacă se opreşte curentul, se deschid instantaneu. Avem generator de curent şi aparate de aer condiţionat cu purificare, speciale pentru spitale", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX doctorul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Panait Sârbu", de care aparţine Maternitatea Giuleşti.

Totuşi, pentru cei care în 16 august 2010 au trăit clipe de groază, mai ales pentru părinţii celor micuţilor, amintirile se şterg greu. Medicii nu ştiu dacă femeile care au asistat atunci la tragedia din spital au mai revenit pentru diverse probleme medicale sau tratamente la Maternitatea Giuleşti.

Deşi dotările au fost făcute de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale încă din 2010 şi completate continuu, în 2011 femeile însă se temeau să vină la Maternitatea Giuleşti, a mai spus Doru Pană.

"Simţeam teama când vorbeam cu ele. Acum nu se mai simte acest lucru. Condiţiile din maternitate sunt comparabile cu acelea din spitalele occidentale", a adăugat medicul.

Chiar şi problema personalului de la secţia de nou-născuţi a fost rezolvată, în pofida legislaţiei care a interzis angajarea unei persoane doar dacă alte şapte ies din sistem.

Mai mult, pentru a alunga teama din sufletul femeilor, Spitalul "Panait Sârbu" are propriul site unde pot fi văzute "imagini cu noul chip" al unităţii sanitare, a mai spus medicul.

Doru Pană a adăugat că deşi în 2010 şi chiar şi în 2011 a fost o perioadă grea, anul trecut au născut în Maternitatea Giuleşti 3.452 de femei, fiind aduşi pe lume 404 prematuri şi 1.110 cu o greutate mai mică de 1,5 kilograme. De asemenea, 44 de nou-născuţi cu diverse probleme de săntate au fost transferaţi la Spitalul "Panait Sârbu" din alte unităţi sanitare.

Medicii de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", unde au fost salvaţi cinci dintre nou-născuţii aduşi atunci în stare gravă, mai ştiu puţine lucruri despre aceştia.

Cinci bebeluşi, trei băieţei şi două fetiţe, au supravieţuit incendiului din august 2010, iar starea lor este bună. Doar trei au mai venit constant la control, au spus medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală, care îşi amintesc frecvent de zilele grele în care micuţii abia veniţi pe lume se luptau pentru viaţă.

"Sigur că nu putem uita uşor acele zile, chiar dacă la noi în spital vin sute de cazuri grave numai în clinica de chirurgie plastică şi arsuri. Dintre cei cinci supravieţuitori, la control au venit constant trei. Au o evoluţie bună. Sigur, mai sunt încă sechele", au precizat medicii.

În 16 august 2010 au fost aduşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost atunci salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Medicul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti, şi echipa lui, spun, la doi ani de la incendiu, că cele mai grele momente au fost cele în care trebuiau să intre în spital şi nu puteau din cauza aglomeraţiei, iar apoi, când au ajuns în ATI, trebuiau să lucreze pe întuneric, într-o atmosferă apăsătoare.

"SMURD lucrează numai cu cazuri la limita dintre viaţă şi moarte. Transportăm sute de arşi, adulţi şi copii, din toate colţurile ţării la spitalele de referinţă din Capitală. Dar ceea ce a fost la Giuleşti era impresionant pentru că erau mulţi copii foarte mici la un loc. Nu aveam spaţiu, lumină, iar minutele cântăreau apăsător de greu. În pofida acestei situaţii, a fost o colaborare excepţională între echipa noastră şi ce a medicilor de la Giuleşti. Atunci, nimeni nu ar fi vrut să audă despre aşa ceva. Astăzi trebuie să acceptăm acest adevăr. Zeci de medici şi asistente au venit de acasă ca să acorde primul ajutor. Am avut o echipă extraordinară. Chiar o rezidentă de la ginecologie a venit ulterior să facă practică la SMURD, ca să fie pregătită pentru orice situaţie limită", a declarat, joi, medicul Bogdan Opriţa.

În faţa Materrnităţii Giuleşti, joi seara vor fi aprinse lumânări şi va fi ţinut un moment de reculegere în memoria celor şase copii care au murit în urmă cu doi ani.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în data de 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu", pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici