REPORTAJ: Joburile din Capitală, fără căutare la tineri, din cauza ploii sau pentru că "se trezesc greu" - FOTO

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din Capitală a devenit, vineri, mai degrabă o întâlnire a angajatorilor decât o goană după un job bun, ofertanţii găsind două explicaţii pentru numărul mic al celor interesaţi: "ploaia" şi "tinerii se trezesc mai greu".

1547 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Joburile din Capitală, fără căutare la tineri, din cauza ploii sau pentru că "se trezesc greu" - FOTO

REPORTAJ:Joburile din Capitală, fără căutare la tineri, din cauza ploii sau pentru că "se trezesc greu" (Imagine: Bogdan Daescu/Mediafax Foto)

Cozile de sute de persoane formate în faţa Palatului Copiilor la fiecare bursă a locurilor de muncă organizată în Capitală par să devină, de vineri, istorie.

Interesul din anii trecuţi, în rândul absolvenţilor care abia terminaseră liceul sau facultatea, dar şi al celor care mai aveau puţin până la pensionare, a dispărut brusc, deşi rata şomajului s-a menţinut relativ constantă.

Organizatorii, dezamăgiţi de prezenţa redusă a acelor care ar avea nevoie de un loc de muncă, au putut găsi o singură explicaţie: "ploaia".

Angajatorii, descumpăniţi, şi ei, din cauza faptului că la bursă au găsit mai mulţi agenţi economici decât absolvenţi cu care să facă echipă, au gândit o altă explicaţie: "Aşa sunt tinerii, se trezesc mai greu". Explicaţie a fost însă demontată în orele următoare, când situaţia nu s-a schimbat prea mult.

Dintre cei puţini pentru care găsirea unui loc de muncă chiar era importantă, majoritatea erau absolvenţi de studii superioare, serioşi, oneşti şi realişti, fără pretenţii exagerate sau tineri care deja muncesc şi vor o schimbare.

Puţin după ora 9.00, Cristina Lazăr era una dintre cele 20-30 de persoane prezente la bursă. Se plimba printre angajatorii veniţi la eveniment, "scanând" rapid oferta fiecăruia, şi pleca dezamăgită mai departe. Studentă în ultimul an la Arhitectură urbanistică, Cristina a avut, până acum, doar joburi de vară.

Studiile încă nu-i permit un job cu program normal, însă a dorit să testeze piaţa, pentru a vedea ce şanse ar putea să aibă în domeniul în care se pregăteşte. "Momentan, nu aş putea să mă angajez, dar am venit să văd ce oportunităţi ar fi. Din păcate, oferta este cam slabă. Văd că mai multe sunt posturile care nu necesită studii superioare: barman, ambalator...", a spus tânăra.

 

"I-aş chema la interviu pe toţi"

Cu aceeaşi impresie a plecat şi Alina Drăghici, care în această vară a terminat Facultatea de Geografie şi, de câteva luni, nu reuşeşte să se angajeze. A căutat până acum pe internet şi, din toate locurile unde şi-a depus CV-ul, un singur angajator, de la un Call Center, a contactat-o. În final, însă, firma a preferat să angajeze pe altcineva. "Aici nu am găsit nimic, deocamdată. Cam greu după ce abia ai terminat facultatea. Dacă aş găsi ceva care să aibă legătură cu geografia, ar fi foarte bine", a spus absolventa.

La bursa organizată vineri în Bucureşti a venit şi Andrei. Are peste 30 de ani, este economist şi are loc de muncă, dar a venit deoarece firma pentru care lucrează "nu mai merge aşa bine" şi ar dori să-şi schimbe jobul. "Am lucrat 13 ani în achiziţii pentru nişte fabrici, acum caut un post de economist sau tot pe achiziţii. Oferta, per ansamblu ,este mare, dar trebuie să vedem dacă ne şi cheamă la interviu", a spus el.

La câţiva angajatori distanţă, o altă tânără, Dana, caută ceva de făcut în domeniul juridic. A terminat facultatea anul trecut, a plecat opt luni în Spania, ca să "încerce marea cu degetul" şi s-a întors fără să aibă prea multe speranţe de angajare. "Se găseşte foarte greu. Aici văd că sunt mai multe posturi pentru studii economice. Eu nu mă gândesc la niciun salariu, vreau doar să pot să capăt experienţă", a spus tânăra.

Printre cei care au venit să discute cu angajatorii, şi un grup de trei băieţi, dichisiţi ca în revistele de modă. Alexandru, "purtătorul de cuvânt" al grupului, spune că a terminat Ştiinţe Politice în acest an, a intrat la master şi a venit să caute un job în diplomaţie, însă îl bufneşte râsul imediat ce termină de spus acest lucru. "Bursa asta e bună pentru cine a terminat Politehnica sau o şcoală profesională. Pentru diplomaţie, nu ai nicio şansă aici", a conchis el, în timp ce mergea spre ieşire.

Puţin mai norocos a fost un proaspăt absolvent de la Politehnică, Silviu, care a reuşit să-şi depună CV-ul pentru un post apropiat de specializarea sa. A terminat Facultatea de Hidroenergetică şi a aplicat pentru un post de inginer proiectant în domeniu. "Fiind la început, nu am pretenţii mari la salariu. Îmi doresc colegi cu care să pot să fac echipă şi un program să-mi permită să merg şi la cursurile de master", a spus Silviu.

Angajatorii, deşi dezamăgiţi de numărul de participanţi, s-au declarat mulţumiţi de calitatea celor veniţi.

"Sincer să vă spun, i-aş chema la interviu pe toţi cei care au venit până acum. Am discutat deja puţin cu fiecare dintre ei şi pe toţi i-aş aduce la interviu", a spus reprezentant unei companii de recrutare.

Vremea urâtă şi, probabil, comoditatea majorităţii celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă par să fi dus, în cele din urmă, la o selecţie naturală a candidaţilor.

Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii ani, oferta pe care au primit-o angajatorii a pus accentul pe calitate, nu pe cantitate. Însă doar doar şase la sută din posturile disponibile în cadrul Bursei de al Bucureşti vizau calitatea, adică studiile superioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici