România are cea mai mare creştere din UE la cheltuielile pentru alcool

  • România a înregistrat, în ultimul deceniu, cea mai mare creştere din UE la cheltuielile pentru alcool, conform Eurostat.
  • Dintre statele membre UE, media de 1,6% este depăşită de Letonia (4,8%), Estonia (4,7%) şi Lituania (3,7%). În schimb, cheltuielile pentru alcool se situează sub 1% în Grecia şi Italia.
555 afișări
Imaginea articolului România are cea mai mare creştere din UE la cheltuielile pentru alcool

În 2019, gospodăriile din UE au cheltuit 117 miliarde euro (echivalentul a 0,8% din PIB-ul UE) pe „băuturi alcoolice”, ceea ce înseamnă 1,6% din cheltuielile totale de consum.

Eurostat precizează, joi, că datele nu includ băuturile alcoolice plătite în restaurante şi hoteluri.

Dintre statele membre UE, media de 1,6% este depăşită de Letonia (4,8%), Estonia (4,7%) şi Lituania (3,7%). În schimb, cheltuielile pentru alcool se situează sub 1% în Grecia şi Italia.

În ultimul deceniu, ponderea cheltuielilor pe alcool a scăzut în 13 state membre ale UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 5,5% la 3,7%, adică o scădere de 1,8 puncte procentuale), urmată de Letonia (1,5 puncte procentuale), Bulgaria (1,3 pp) şi Estonia (1,1 pp).

În schimb, cheltuielile gospodăriilor cu alcool au crescut în şapte state membre ale UE, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în România (de la 2,1% din cheltuielile totale în 2009 la 2,6% în 2019, creşterea fiind de 0,5 puncte percentuale) şi Portugalia (de la 1,1% la 1,4%, +0,3 pp).

În şase state membre ale UE - Danemarca, Germania, Franţa, Italia, Olanda şi Slovenia - această pondere a rămas stabilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici