Sindicaliştii susţin că funcţionarii publici vor mai pierde 2% din salarii în 2011

Funcţionarii publici vor mai pierde 2% din salarii în 2011, pentru că Guvernul acordă o majorare de 15%, iar prin neacordarea celui de-al 13-lea salariu şi a primei de vacanţă aceştia pierd 16,6%, a declarat, joi, Ringo Dămureanu, reprezentantul Confederaţiei Meridian.

36 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii susţin că funcţionarii publici vor mai pierde 2% din salarii în 2011

Sindicaliştii susţin că funcţionarii publici vor mai pierde 2% din salarii în 2011 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Funcţionarii vor pierde deci încă 2% faţă de ceea ce au pierdut deja prin Legea 118", a spus Dămureanu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii pe Legea salarizării.

Întrebat de jurnalişti dacă aceste diminuări ar fi cauzate de lipsa banilor, aşa cum susţine Guvernul, Dămureanu a spus că nu este vorba despre aşa ceva, ci de faptul că banii sunt distribuiţi "spre zonele de sus" adică spre funcţiile superioare.

Dămureanu a mai precizat că va aduce la cunoştinţă aceste lucruri membrilor de sindicat şi în urma discuţiilor cu aceştia vor decide cum vor acţiona.

Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament pe un salariu în 2011 în sistemul bugetar de 690 de lei brut şi 540 de lei net, în timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut, ceea ce înseamnă că şi anul viitor vor fi două salarii minime pe economie, a spus preşedintele UGIR-1909, Cezar Coîci.

Premierul Emil Boc anunţa la începutul săptămânii că proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coaliţiei variante privind Legea salarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei.

Potrivit surselor citate, în varianta prezentată de Boc se arată că în 2011 vor fi creşteri salariale de până la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.

De asemenea, premierul a susţinut că pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie să se găsească o formă de compensare.

Salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor, relevă Legea salarizării, obţinută de MEDIAFAX.

Documentul este datat 17 noiembrie şi a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, urmând să fie transmis spre consultare FMI înaintea adoptării.

Conform proiectului, salariile de bază vor creşte anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie.

În vară, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar să fie diminuate cu 25%, măsură care a fost aplicată din luna iulie.

Surse oficiale au precizat că octombrie este luat ca bază de calcul deoarece în această lună au fost finalizate toate măsurile de reduceri salariale.

Cuantumul brut al salariilor va fi stabilit în 2011 ţinându-se seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă sau în specialitate dobândite până la 31 decembrie 2010.

Sporurile necuprinse în Legea salarizării 330/2009, precum şi alte sporuri care au fost acordate în 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu se introduc, la data reîncadrării, în salariul de bază, în indemnizaţia de încadrare, respectiv în solda/salariul de funcţie, fără a se putea depăşi cuantumul drepturilor salariale.

Proiectul legii salarizării va fi adoptat luni de Guvern, în vederea angajării răspunderii în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici