Sistemul antirachetă de la Deveselu este unic în lume

De la anunţul amplasării scutului antirachetă al SUA în România s-a discutat foarte mult despre implicaţiile pe scena geopolitică, însă nimeni nu a vorbit despre modul în care funcţionează acest sistem de apărare.

595 afișări
Imaginea articolului Sistemul antirachetă de la Deveselu este unic în lume

Sistemul antirachetă de la Deveselu este unic în lume (Imagine: www.mda.mil)

Deşi caracteristile tehnice ale rachetelor ce vor fi aduse în România (SM3 Block 1B, Block 2A) vor fi superioare celor existente în prezent (Block 1A), strategia americană de apărare antirachetă luând în considerare atât capacităţile existente, ale SUA şi ale ţărilor care dezvoltă rachete balistice, cât şi pe cele viitoare, principiile de funcţionare ale sistemului vor fi aceleaşi, informează Ziarul Financiar.

Ro­mânia nu va fi însă "primul bastion" îm­potriva ameninţării cu rachete balistice din Orientul Mijlociu pentru că Statele Unite dis­pun de nave dotate cu interceptori ce pot fi trimise în "punctele fierbinţi", conform de­claraţiilor purtătorului de cuvânt al agenţiei care se ocupă de coordonarea sistemului de apărare antirachetă al SUA.

"În prezent nu există instalaţi nicăieri în lume interceptori tereştri SM 3" precum cei ce vor fi aduşi la Deveselu, dar "se află în con­strucţie un sistem de testare în Hawaii", a declarat Richard Lehner, purtătorul de cu­vânt al Agenţiei americane de Apărare împotriva Rachetelor.

Statele Unite mai dispun de un sistem anti­rachetă terestru, denumit Ground-based Midcourse Defense (GMD), dar acesta face parte din altă categorie, diferită de sistemul Standard Missile Defence (SMD) ce va fi instalat în România.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici