Tinerii din zone defavorizate vor fi stimulaţi financiar pentru a nu abandona liceul sau facultatea

Tinerii care provin din zone defavorizate vor fi stimulaţi financiar pentru a nu abandona liceul sau facultatea, Guvernul urmând să aloce 200 de milioane euro, bani împrumutaţi de la BIRD, atât ca sprijin material, cât şi pentru consultanţă, meditaţii, consiliere, a anunţat ministrul Educaţiei.

338 afișări
Imaginea articolului Tinerii din zone defavorizate vor fi stimulaţi financiar pentru a nu abandona liceul sau facultatea

Tinerii din zone defavorizate vor fi stimulaţi financiar pentru a nu abandona liceul sau facultatea (Imagine: Shutterstock)

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care aprobă Acordul de împrumut pentru finanţarea Proiectului privind învăţământului secundar, semnat între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). Împrumutul, în valoare de 200 de milioane de euro, este acordat pe o perioadă de 20 de ani şi va fi rambursat într-o singură tranşă, la 1 noiembrie 2034.

La finalul şedinţei Executivului, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost întrebat de jurnalişti dacă sunt prevăzute burse şi alte "stimulente materiale" pentru tinerii care vor să abandoneze şcoala, astfel încât aceştia să poată continua studiile, iar ministrul a răspuns că da.

"Sunt prevăzute şi aceste lucruri", a spus Cîmpeanu.

De asemenea, proiectul privind învăţământul secundar, finanţat prin acest împrumut, are scopul de a contribui la îmbunătăţirea tranziţiei de la sistemul educaţional secundar superior, la cel terţiar şi creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior. Beneficiare ale proiectului vor fi toate liceele din învăţământul de stat cu rată scăzută de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum şi universităţi din sistemul de stat.

Proiectul este structurat pe trei componente: intervenţii sistemice şi la nivelul liceelor, intervenţii sistemice şi la nivelul universităţilor şi monitorizare.

Intervenţiile la nivelul liceelor se referă la acordarea unor ore de remediere, meditaţii, consiliere, orientare profesională, activităţi extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiţii, reţele intraşcolare, stagii de formare, achiziţii de bunuri. Intervenţiile sistemice sunt: revizuirea programei şcolare, formarea cadrelor didactice, îmbunătăţirea platformei on-line pentru evaluări şi examene naţionale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc.

Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia 1160 de licee din mediul rural şi urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, intervenţiile sistemice la universităţi şi programele de vară care se au în vedere se referă constau în granturi şi asistenţă tehnică pentru realizarea următoarelor activităţi pentru sprijinirea studenţilor cu risc de abandon şcolar: programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învăţământ.

Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia circa 300 de facultăţi din întreaga ţară, adică 85% din totalul facultăţilor de stat.

A treia componentă a programului se referă la managementul proiectului, monitorizare şi evaluare, iar în cadrul acesteia se vor finanţa costuri legate de implementarea, monitorizarea şi evaluarea unor studii privind eficienţa diferitelor programe finanţate (cum ar fi Programul Bani de liceu).

Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în şapte ani, respectiv din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici