Video Toader îi va redacta premierului sesizarea către CCR în cazul Kovesi. Ministrul a avansat şi o dată de expediere/ Schimb de replici între Toader şi Iohannis

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că luni va transmite la CCR sesizarea privind refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Curtea va fi sesizată după ce ministrul va avea o discuţie cu premierul.

1821 afișări

"Cu timpul şi cu experienţele acumulate, devii din ce în ce mai puţin surprins. Am primit de la preşedintele republicii documentul politic prin care îmi aduce la cunoştinţă că nu o revocă pe doamna procuror şef. De ce spun politic, pentru că nu a venit cu argumente juridice, nu a venit cu argumente manageriale şi mi-a spus înaintea raportului meu că nu o va revoca. Am vorbit cu doamna premier chiar ieri, i-am prezentat principalele elemente pe care le poate prinde în sesizarea CCR. A rămas ca zilele acestea să finalizez sesizarea ca să valorific şi documentul politic de la preşedinte. Luni mă voi întâlni cu doamna premier din nou, (..) îi voi prezenta sesizarea în amănunt, sper ca dânsa să fie de acord şi să şi-o însuşească şi tot luni să o trimitem. Draftul de sesizare e făcut, dar trebuie să completez şi cu argumente pe care preşedintele le-a adus la respingerea cererii de revocare. Noi am spus că vom ataca la Curte, asta vom face. Doamna Dăncilă este de acord, ieri mi-a zis că este de acord", a declarat ministrul Justiţiei.

Klaus Iohannis îi răspunde lui Tudorel Toader: Nu există niciun temei pentru sesizarea CCR

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, miercuri, despre anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale pentru a contesta decizia preşedintelui de a respinge cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

“După părere mea, nu există niciun conflict si niciun temei pentru sesizarea a Curţii Constituţionale. În tot procedeul şînceput de ministru cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM şi, în final, decizia mea, legislaţia în vigoare, în materie, a fost respectată sută la sută. Legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu accceptă aceatsă cerere de revocare. Nu există niciun temei. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nu există niciun conflict între preşedinte şi guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Toader, replică pentru Iohannis: Nu am acţionat în nume personal

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu a acţionat în nume personal referitor la sesizarea ce urmează a fi făcută la CCR privind refuzul şefului statului de a o revoca pe Codruţa Kovesi. "Un ministru este personal nemulţumit că nu i-am acceptat propunerea", a spus Iohannis.

"Dacă v-a spus dânsul, eu pot să îl contrazic pe dumnealui? Preşedintele republicii întotdeauna cred că are dreptate. Eu nu am acţionat în nume personal (..). Eu mă comport ca ministru al justiţiei, în numele ministerului pe care îl coordonez şi făcând parte din Guvernul alianţei de la guvernare. Prin urmare, este absolut exclusă această ipoteză pentru că nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal. Ca argument, nu cred că doamna prim-ministru, nu cred că alianţa de la putere ar da curs solicitării mele în nume personal. Am făcut-o şi o voi face în numele Guvernului", a declarat ministrul Justiţiei.

Reacţia a venit după ce preşedintele României a spus că un ministru este personal nemulţumit că nu i-a acceptat propunere.

"Cred că putem să înţelegem că ministrul justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea", a spus Iohannis.

"După părere mea, nu există niciun conflict si niciun temei pentru sesizarea a Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM şi, în final, decizia mea, legislaţia în vigoare, în materie, a fost respectată sută la sută. Legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu accceptă aceatsă cerere de revocare. Nu există niciun temei. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nu există niciun conflict între preşedinte şi guvern", a mai spus Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că luni va transmite la CCR sesizarea privind refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Curtea va fi sesizată după ce ministrul va avea o discuţie cu premierul.

Klaus Iohannis a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

"La jumătatea lunii februarie, ministrul Justitiei mi-a trimis o propunere de revocare a procurorului şef al DNA, împreună cu raportul activităţii manageriale a DNA. După cum probabil vă aminţiţi, după ceva timp, la mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat şi avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât a domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. El nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adiţional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat. Costat deci că, în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, ajung la concluzii diametral opuse", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pe 10 aprilie, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, în cazul în care şeful statului va refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului şi premierul trebuie să îşi asume această poziţie.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 11 aprilie, că aşteaptă mai întâi să vadă ce va face preşedintele Klaus Iohannis în privinţa revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, apoi va lua o decizie, dar a dat asigurări că ”sigur îl va susţine pe ministrul Justiţiei”, Tudorel Toader.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici