Vama Nădlac: Transport cu bulbi de lalele din Olanda, blocat. Şoferul nu avea documente pentru marfă

Un transport cu bulbi de lalele din Olanda a fost oprit, sâmbătă, în Vama arădeană Nădlac, în urma suspiciunilor că plantele ar fi purtătoare a unor bacterii, marfa fiind ulterior indisponibilizată în vederea confiscăriii din cauza lipsei documentelor.

1181 afișări
Imaginea articolului Vama Nădlac: Transport cu bulbi de lalele din Olanda, blocat. Şoferul nu avea documente pentru marfă

Vama Nădlac: Transport cu bulbi de lalele din Olanda, blocat. Şoferul nu avea documente pentru marfă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)(

Şeful Gărzii Financiare Arad, comisarul Sorin Cirţi, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că o acţiune privind monitorizarea transporturilor de flori sosite din Olanda are loc începând de vineri seară în punctele de frontieră din judeţul Arad, fiind derulată în colaborare cu specialişti ai Direcţiei Agricole şi cu inspectorii pentru protecţia consumatorilor.

Potrivit sursei citate, acţiunea de monitorizare are loc ca urmare a unor suspiciuni privind existenţa unor bacterii periculoase care ar putea fi aduse în România prin intermediul florilor importante din Olanda.

Autorităţile verifică transporturile de flori, de bulbi şi de seminţe care provin din Olanda.

"Este vorba de 318 cutii cu bulbi de lalele, automarfarul fiind oprit pentru prelevare de probe. Între timp, s-a descoperit că şoferul nu deţinea documente pentru marfă, care ar fi fost destinată unei firme din Timişoara care urma să distribuie bulbii pe piaţa din Ronânia. Marfa a fost indisponibilizată în vederea confiscării şi se aşteaptă rezultatele analizelor", a declarat comisarul Sorin Cirţi.

Şeful Gărzii Financiare Arad a spus că toate transporturile de flori din Olanda vor fi oprite în terminalele din vămi, pentru prelevarea de probe.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad afirmă că sprijină activitatea celorlalte structuri care efectuează controale la frontieră pe această temă.

Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda sunt verificate sâmbătă, în toate vămile din ţară, în contextul în care există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare a unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiză, până la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate.

Elena Leaotă, director al Agenţiei Naţionale Fitosanitare (ANF), a declarat că toate aceste transporturi provenind din Olanda, conţinând seminţe şi flori sunt verificate în cadrul unui control de rutină.

Astfel, echipe ale Agenţiei s-au deplasat în vămile unde se află aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmând să fie aflate în două - trei zile. Probele vor fi analizate în laboratorul central al ANF.

Până la primirea rezultatelor, transporturile vor fi blocate, a spus Leaotă.

Potrivit acesteia, nu sunt informaţii privind existenţa unui anumit tip de organism de carantină.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ANAF, Sabina Zeereş, a spus că sunt verificate toate tipurile de transporturi şi că ele vor fi indisponibilizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici