UNICEF: 46% din cazurile de violenţă împotriva copiilor, neevaluate corect de asistenţii sociali

Numărul cazurilor de violenţă împotriva copiilor raportate reflectă doar o mică parte din numărul violenţelor care au loc, o analiză a UNICEF arătând că doar 54 la sută dintre acestea au fost evaluate corect de asistenţii sociali, informează, joi, Ministerul Muncii.

223 afișări
Imaginea articolului UNICEF: 46% din cazurile de violenţă împotriva copiilor, neevaluate corect de asistenţii sociali

UNICEF: 46% din cazurile de violenţă împotriva copiilor, neevaluate corect de asistenţii sociali (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) precizează că, în 2011, au fost raportate 11.000 de cazuri de violenţă împotriva copiilor.

"Multe dintre aceste cazuri au fost de neglijare a copiilor, urmate de abuz emoţional, fizic şi sexual. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violenţă. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greşit, prima reacţie a 54 la sută dintre părinţi este de a ridica vocea, iar 11 la sută dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Chiar şi profesioniştii care lucrează cu familiile şi ar trebui să protejeze copiii sunt influenţaţi de această normă socială: o evaluare a UNICEF a arătat că doar 54 la sută din cazurile de violenţă au fost evaluate corect de către asistenţii sociali chiar dacă ei au fost pregătiţi în acest sens", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat Ioana Liana Cazacu, din Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din cadrul MMFPSPV, şi reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, au semnat joi un acord de parteneriat pentru prevenirea violenţei împotriva copiilor.

Documentul, valabil până în 2017, stabileşte principalele direcţii de colaborare pentru a asigura şanse egale de dezvoltare pentru toţi copiii, fete şi băieţi din România, cu precădere pentru cei mai vulnerabili şi marginalizaţi, prin oferirea de protecţie împotriva oricăror forme de violenţă.

Parteneriatul pune accent pe ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, pe întărirea capacităţii profesioniştilor de la nivel local în recunoaşterea şi abordarea formelor de violenţă domestică.

Semnatarii parteneriatului vor dezvolta şi o campanie împotriva violenţei domestice, în vederea creşterii nivelului de informare şi conştientizare cu privire la formele de violenţă împotriva copiilor, în special a abuzului verbal, dar şi pentru a sprijini părinţii şi familiile să adopte metode de disciplinare pozitive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici