VREMEA de REVELION: Va fi ger în toată ţara. Spre nemulţumirea celor care au ales să intre în NOUL AN la munte, va începe să ningă abia din 3 ianuarie

De Revelion, în toată ţara va fi ger, cu temperaturi cu câteva grade sub cele normale pentru această perioadă, iar ninsorile îşi vor face apariţia abia în a treia zi a noului an.

4849 afișări
Imaginea articolului VREMEA de REVELION: Va fi ger în toată ţara. Spre nemulţumirea celor care au ales să intre în NOUL AN la munte, va începe să ningă abia din 3 ianuarie

VREMEA de REVELION: Va fi ger în toată ţara. Spre nemulţumirea celor care au ales să intre în NOUL AN la munte, va începe să ningă abia din 3 ianuarie (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Meteorologul Viorica Dima de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a declarat pentru MEDIAFAX că noaptea de Anul Nou va fi geroasă, cu valori termice cuprinse între minus 15 grade Celsius, chiar mai scăzute în estul Transivaniei, şi minus 5 grade Celsius la scara întregii ţări, iar ninsorile vor lipsi.

Deosebit de rece va fi în estul Transilvaniei, în judeţul Harghita fiind prognozate temperaturi care vor coborî până la minus 20 de grade Celsius, la altitudini mai mari.

Vestea bună este că în noaptea de Revelion vântul din ultimele zile ale anului, care intensifică senzaţia de rece, slăbeşte în intensitate.

Ninsorile se vor lăsa aşteptate, spre nemulţumirea celor care au optat pentru un Revelion la munte, dar mai ales a iubitorilor sporturilor de iarnă, care se vor mulţumi, până în 3 ianuarie 2016, cu zăpada artificială de pe pârtii.

La rândul său, meteorologul Silvia Barbu de la Centrul Meteorologic Regional Banat-Crişana a precizat că în noaptea dintre ani temperaturile în principalele oraşe ale regiunii vor fi de aproximativ minus 11 grade Celsius la Deva, minus 8 grade la Arad, iar la Timişoara, la Oradea şi la Reşiţa vor fi minus 7grade Celsius, cerul va fi senin şi nu va ninge. Maximele primei zile din an se vor situa între minus 4 grade la Deva şi zero grade la Timişoara şi Reşiţa.

În Transilvania, noaptea de Revelion va fi geroasă în toate oraşele, sub normalul perioadei atât din punctul de vedere al temperaturilor minime, cât şi al valorilor termice maxime.

Astfel, mercurul va coborî în termometre până la minus 18 grade Celsius la Miercurea Ciuc, minus 17 grade Celsius sunt prognozate la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, la Braşov vor fi în jur de minus 14 grade Celsius şi minus 13 grade la Târgu Mureş, la Sibiu este aşteptată o minimă de minus 12 grade Celsius, în vreme ce la Alba Iulia vor fi în jur de minus 10 grade Celsius în noaptea de Revelion.

"Cerul va fi variabil spre senin, vremea va fi frumoasă, dar geroasă. Va fi mai rece decât normalul perioadei, datele statistice indicând, de exemplu, temperaturi minime normale pentru noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în perioada 1961-2010, de minus 9 grade Celsius la Miercurea Ciuc, faţă de minus 18 grade câte se preconizează în noaptea de joi spre vineri, o valoare termică de minus 5 grade Celsius la Sibiu, faţă de minus 12 de Revelion, iar la Braşov minima climatologică normală în perioada de referinţă este de minus 7 grade, faţă de cele minus 14 grade Celsius prognozate în noaptea de Anul Nou. Suntem sub normal şi în privinţa temperaturilor maxime", a declarat, la rândul său, Adrian Paşol de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu.

Primii fulgi de zăpadă îşi vor face apariţia în Transilvania în 2 ianuarie 2016 şi se vor transforma în ninsori în zilele de 3, 4 şi 5 ianuarie.

În nord-vestul ţării şi în Maramureş, vremea va fi geroasă de Revelion, vântul va sufla slab, fără alte fenomene, meterorologul Octavian Niculescu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord din Cluj precizând că la Cluj-Napoca vor fi în jur de minus 9 grade Celsius, la Bistriţa circa minus 11 grade, aproximativ minus 8 grade Celsius la Baia Mare şi la Zalău şi minus 9 grade la Satu Mare.

"Aceste valori minime vor fi resimţite şi în prima parte a zilei de 1 ianuarie, când se va încălzi până la minus un grad, maxim zero grade Celsius, deci maxime uşor negative", a spus Octavian Niculescu.

În Moldova, temperaturile din noaptea Anului Nou se vor situa la şi sub limita gerului, cu excepţia municipiului Galaţi, a afirmat meteorologul Adrian Timofte de la Centrul Meteorologic Regional Moldova.

Potrivit acestuia, în noaptea de Revelion temperaturile vor tinde spre minus 12 grade Celsius la Suceava, spre minus 11 grade Celsius la Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău şi Vaslui, spre minus 10 grade Celsius la Focşani şi Iaşi şi spre minus 9 grade Celsius la Galaţi. Maximele zilei de vineri, 1 ianuarie 2016, vor fi spre minus 6 grade Celsius la Suceava, spre minus 5 grade la Botoşani, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi, spre minus 4 grade Celsius la Bacău, minus 3 la Focşani şi Galaţi. În noaptea de Revelion va fulgui uşor şi izolat în Moldova, doar în zona de munte, iar în 1 ianuarie doar în nordul Moldovei, unde maximele vor fi exclusiv negative.

În Dobrogea, minimele nopţii de Anul Nou vor fi de minus 10 grade Celsius în partea continentală, de vest, a regiunii şi vor ajunge până la minus 5 grade Celsius pe litoral.

"Vom avea o vreme deosebit de rece, chiar geroasă pe alocuri, unde temperatura poate atinge chiar minus 10 grade Celsius şi doar pe litoral sunt posibile înnorări trecătoare şi condiţii de ninsori slabe. Singurul lucru care ne va face probleme va fi vântul, care, asociat acestor temperaturi, va da senzaţia de frig puternic", a declarat meteorologul Angela Crăciun de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea.

Astfel, în noaptea de Revelion vor fi în jur de minus 6 grade Celsius la Constanţa şi Mangalia, minus 7 grade la Tulcea, minus 9 şi minus 10 grade Celsius la Hârşova şi Corugea. În prima zi a anului 2016, maximele vor urca până la minus 2 şi minus 3 grade la Constanţa şi Mangalia, iar la Tulcea până la minus 3, minus 4 grade Celsius.

În Oltenia, noaptea de Revelion va aduce temperaturi de aproximativ minus 9 grade Celsius la Târgu Jiu şi la Râmnicu Vâlcea, în jur de minus 8 grade Celsius la Craiova şi la Slatina, în vreme ce la Severin mercurul va coborî în termometre până la o valoare de minus 6 grade Celsius. În prima zi a lui 2016, maximele vor fi în jur de minus un grad Celsius la Slatina, de zero grade la Craiova, la Târgu Jiu şi la Râmnicu Vâlcea şi o maximă pozitivă, de 3 grade, la Drobeta Turnu Severin. Ninsorile îşi vor face apariţia abia în 3 ianuarie.

În Capitală, pe fondul unui cer aproape degajat, mercurul din termometre va coborî, în noaptea de Revelion, spre minus 7, chiar minus 8 grade Celsius spre marginea oraşului, iar ninsorile vor lipsi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici