Boloni: Ronaldo a meritat să câştige Balonul de Aur, în 2013 a fost mai bun ca Messi

Tehnicianul Ladislau Boloni a declarat, marţi, într-un interviu acordat cotidianului L'Equipe, că portughezul Cristiano Ronaldo a meritat să câştige Balonul de Aur, apreciind că jucătorul echipei Real Madrid a fost mai bun ca Lionel Messi în 2013.

150 afișări
Imaginea articolului Boloni: Ronaldo a meritat să câştige Balonul de Aur, în 2013 a fost mai bun ca Messi

Ladislau Boloni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ronaldo a avut un sezon remarcabil la Real. Chiar dacă nu a câştigat trofee, evoluţia sa a fost excepţională. Şi ce a făcut la naţională, aşteptam demult asta de la el: el şi-a asumat în totalitate enorma responsabilitate pusă pe el. Din aceste două motive, da, aş fi votat pentru el, chiar dacă eu nu prea sunt obiectiv, pentru că Ronaldo este un jucător pe care îl admir şi care a debutat sub conducerea mea. Pe lângă faptul că are o formidabilă putere tehnică şi este un atlet foarte bun, el are calităţi de coordonare şi continuă să facă diferenţa în faţa adversarilor, care doresc să-i desluşească jocul de ani de zile. El are un handicap, nu a câştigat trofee, dar dacă Balonul de Aur ar recompensa un palmares, de ce nu ar fi onorată toată echipa Bayern? Ungurul Albert l-a câştigat (în 1967) fără să fi obţinut vreun trofeu (cu Ferencvaros), ci graţie talentului său individual. O spun cu mult respect pentru Franck Ribery, un jucător foarte bun, care a reuşit performanţe imense, inclusiv cu naţionala, dar el nu poate fi comparat cu Ronaldo sau Messi. Şi pentru mine, în 2013, Ronaldo a fost superior lui Messi", a declarat Boloni.

Boloni a povestit cum l-a lansat pe Ronaldo în fotbalul mare, după ce a preluat Sporting Lisabona în 2001. "Ronaldo nu juca nici măcar cu echipa a doua, era la juniori. L-am văzut la un meci amical, l-am luat apoi la antrenamente...şi nu l-am mai lăsat să plece!. Nu vedeam în el un băiat de 16 ani destul de slăbuţ, ci un jucător deja matur. Ce m-a impresionat, în afara tehnicii, era implicarea totală în antrenament, fără să fi dat dovadă de un respect prea mare faţă de cei mai buni jucători ai noştri. Nu se temea de nimic, mai ales de dueluri unu contra unu. Şi în plan tactic era precoce. Îmi aduc aminte că am strigat la el în finala unui turneu amical în Spania pentru că a pierdut o minge la un dribling. Imediat a făcut un sprint, a recuperat balonul şi mi-a făcut un gest pentru a-mi spune: «Am înţeles». Pentru mine, Ronaldo pe care îl cunoaştem astăzi s-a născut în acea zi. Câteva săptămâni mai târziu a marcat o dublă la primul său meci în campionat", şi-a amintit Boloni.

Tehnicianul român a explicat şi de ce a ales să-l pună pe Cristiano Ronaldo să joace în bandă, deşi acesta evoluase la juniori în centru: "În Portugalia erau mulţi jucători brazilieni, nu străluciţi, dar foarte experimentaţi şi din analiza mea reieşea că îşi exprima mai bine calităţile de vitezist pe bandă, decât în faţa a doi stoperi de 90 de kilograme. Am remarcat şi la antrenamente că această poziţie nu îi scădea eficienţa. Sunt mândru de această decizie. La Manchester United, Alex Ferguson a fost de acord şi a confirmat această alegere".

Pe când Cristiano Ronaldo nu avea încă 18 ani, Boloni a spus că este "viitorul Eusebio", lucru ce a suscitat o întreagă polemică în Portugalia. "Consilierul meu era un apropiat al preşedintelui clubului Benfica, clubul lui Eusebio. El mi-a spus: «Eşti nebun, de ce ai spus aşa ceva? Cum poţi compara un tânăr cu o astfel de personalitate?» Eu nu mă gândeam că e lipsă de respect şi aveam motivele mele. Nu am înţeles că Eusebio este un monument de neatins în Portugalia. Dar apoi l-am întâlnit şi era aproape de acord cu mine. Am făcut un pariu cu consilierul meu. Cred că l-am câştigat demult, dar tot mai aştept şampania", a subliniat Boloni, în prezent antrenor în Qatar, Al-Khor.

Internaţionalul portughez al echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo, a câştigat, luni seară, pentru a doua oară Balonul de Aur, trofeu ce a fost decernat în cadrul unei gale desfăşurate la Zurich.

Portughezul i-a devansat pe francezul Franck Ribery (Bayern Munchen) şi pe argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici