COMENTARIU despre incidentele de la Rapid - Steaua: România nu poate fi onomatopee

Toată disputa legată de incidentele provocate de suporterii rapidişti la meciul cu Steaua poate fi redusă la simplă discuţie legată de o anormală, revoltătoare şi provocatoare strategie de marketing. Rapidiştii au vrut să strige doar atât - România nu e Meme, România nu e onomatopee!

2514 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU despre incidentele de la Rapid - Steaua: România nu poate fi onomatopee

COMENTARIU despre incidentele de la Rapid - Steaua: România nu poate fi onomatopee (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

De mai bine de două săptămâni declaraţiile venite dinspre Ghencea au avut un singur scop, să aţâţe, să instige: "le dăm cinci goluri", "premiez cu mii de euro fiecare gol peste cinci", "meciul cu Rapid nu e derbi", "vrem să câştigăm titlul 24 la diferenţă de 24 de puncte", "suporterii rapidişti vor invada gazonul". Şi peste toate aroganţa maximă - harta României colorată în roşu şi albastru pe reverul sacoului celui mai înfumurat manager din fotbalul românesc. "România e Steaua", ideea paguboasă în jurul căreia se bazează întreaga strategie de marketing a clubului Steaua.

Aroganţa, subestimarea intenţionată a adversarului până la ridiculizarea acestuia, patriotismul de duzină, incitant, au condus la incidentele din Giuleşti, de duminică seara. Şi asta pe fondul unei reacţii absente în totalitate din partea celor ce conduc fotbalul românesc. Nu poţi avea pretenţia să fii primit cu garoafe de galeria rapidistă pe care o ridiculizezi frecvent, prin toate mijloacele.

Se dă o situaţie: campioana, CFR Cluj, patronată de cetăţeanul român de etnie maghiară Paszkany Arpad, ar fi avut cu totul întâmplător culorile roşu-alb-verde, iar strategia de markenting a grupării din Gruia s-ar fi învârtit în jurul aceleiaşi idei, harta României vopsită în culorile menţionate. Ar fi fost cel puţin o revoluţie în România? Ne-ar fi luat ungurii nu numai Ardealul, ci toată ţara? Am fi strigat "Afară, afară, cu ungurii din ţară!"? Era îndreptăţit?

De aia trebuie aplaudat curajul suporterilor rapidişti de a se indigna. Pentru că într-o societate sănătoasă trebuie să existe divergenţe de idei. Trebuie să existe mai multe echipe, trebuie să existe libertatea de a putea iubi altceva decât îţi este indicat sau impus. Ei au vrut să se facă auziţi: Noi nu suntem reprezentaţi de Meme, şi noi suntem între graniţele alea vopsite de voi în roşu şi albastru, România nu poate fi o onomatopee. Nici Ceauşescu nu a reuşit ceea ce se încearcă prin această "strategie de marketing", gândită de vreun diminutiv, reducerea unui fenomen la o singură echipă.

Steaua este fără îndoială cea mai bună echipă din fotbalul românesc la ora actuală. Steaua e pe val. Steaua este viitoarea campioană a României. Steaua a reprezentat cu succes România în Liga Europa. Dar Steaua nu e în niciun caz România. Şi spre binele României, a fotbalului din România şi chiar al Stelei, atitudinea, nu şi modul de acţiune, al suporterilor rapidşti este de aplaudat.

Manifestările de ură faţă de un sistem impus ale suporterilor rapidişti, craioveni, timişoreni, clujeni sau arădeni sunt de admirat tocmai pentru că ţin treaz un spirit şi o libertate. De a iubi şi altceva. Paradoxal, fanatismul urât şi hulit în civilizaţiile actuale demonstrează că poate fi o formă de păstrare a unei democraţii, de stopare a transformării unei naţii în una de pinguini.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici