Fostul internaţional italian Stefano Borgonovo a murit

Fostul internaţional italian Stefano Borgonovo (49 de ani) a încetat din viaţă, joi, la aproape cinci ani după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, a anunţat agenţia Ansa.

636 afișări
Imaginea articolului Fostul internaţional italian Stefano Borgonovo a murit

Roberto Baggio si Stefano Borgonovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Borgonovo, fost atacant al echipelor AC Milan şi Fiorentina, a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică în septembrie 2008.

Stefano Borgonovo era paralizat şi mai respira doar cu ajutorul unui aparat. El comunica clipind, cu ajutorul unui computer care interpreta semnele sale.

Drama sa a emoţionat toată Italia şi a scos în evidenţă o anomalie căreia încă nu i s-a găsit o explicaţie: scleroza laterală amiotrofică, maladie rară, afectează în cea mai mare proporţie foşti fotbalişti.

Federaţia Italiană de Fotbal (FIGC) a cerut FIFA să permită ca jucătorii echipei naţionale să poarte banderole negre în semn de omagiu, joi seară, la semifinala cu Spania a Cupei Confederaţiilor.

Scleroza laterală amiotrofică este o afecţiune neurologică degenerativă, constând într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier şi măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Este o boală progresivă, invalidantă şi fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile şi pot provoca diferite alte boli şi complicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici