FRF: Reorganizarea sectorului de copii şi juniori, principalul punct al programului lui Popescu

Reorganizarea sectorului de copii şi juniori este principalul punct al programului pentru dezvoltarea fotbalului românesc al candidatului Gheorghe Popescu la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, pe care fostul internaţional l-a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă.

454 afișări
Imaginea articolului FRF: Reorganizarea sectorului de copii şi juniori, principalul punct al programului lui Popescu

FRF: Reorganizarea sectorului de copii şi juniori, principalul punct al programului lui Popescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Suntem prea săraci pentru a ne permite să mai pierdem chiar şi un singur fotbalist", este unul dintre sloganurile cuprinse în programul lui Popescu, iar baza fotbalului românesc este, în opinia acestuia, sportul şcolar, de unde pot fi selecţionaţi viitorii jucători ai echipelor naţionale.

"Primul pas în realizarea acestui program este proiectul naţional de promovare a sportului în şcoli. Am demarat deja discuţiile cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a face primii paşi în crearea unui proiect naţional de promovare a sportului în şcoli. Dorim ca la acest proiect să participe şi celelalte federaţii sportive din România deoarece vrem ca întreg sportul românesc să aibă de câştigat în urma acestui proiect. Dorim ca implementarea proiectului în şcoli să fie un prim pas în selecţia viitorilor potenţiali jucători ai echipelor naţionale de juniori", a declarat Popescu.

El doreşte să creeze un sistem bazat pe opt centre regionale, în care să se pregătească cei mai talentaţi tineri. Antrenori şi scouteri vor asista la orele de fotbal din şcoli şi la competiţiile de copii şi juniori şi vor identifica jucătorii cu potenţial. Aceştia vor fi invitaţi să se alăture centrelor regionale unde vor avea parte de antrenamente specifice.

"Postul de director tehnic naţional este deja creat şi ocupat de Anghel Iordănescu, în subordinea căruia vom crea funcţia de director de dezvoltare tehnică. Acesta va avea în subordine toţi antrenorii echipelor naţionale de tineret şi echipelor naţionale de juniori, precum şi directorii regionali care vor conduce cele opt centre regionale pe care le vom face. În subordinea directorilor regionali vor fi 42 de scouteri, pe fiecare judeţ câte unul, care vor fi obligaţi să cunoască toţi jucătorii care se află în competiţiile de copii şi juniori din judeţul respectiv. Astfel vom avea o imagine totală şi corectă a tuturor copiilor cu potenţial din întrega ţară", a explicat Gheorghe Popescu.

Gheorghe Popescu a menţionat că fiecare centru regional va acoperi cinci judeţe. "Centrele regionale vor avea în subordine câte cinci judeţe. Fiecare centru regional va fi condus de câte un director tehnic regional care va fi în subordinea directorului de dezvoltare tehnică. În fiecare centru regional vom alcătui câte o selecţionată la fiecare nivel de vârstă la care sunt competiţii. Toţi jucătorii cu potenţial din întrega ţară să vină şi să fie selecţionaţi pe zone, pe regiuni în aceste selecţionate. Aceste selecţionate vor fi seva de unde îşi vor lua antrenorii echipelor naţionale de juniori şi tineret jucători. Vom crea o competiţie între aceste selecţionate regionale astfel încât să adunăm la un loc toţi posibilii jucători pentru echipele naţionale. De aici se vor alcătui loturile naţionale pentru o anumită campanie", a continuat Popescu prezentarea proiectului său.

Pentru susţinerea acestor centre se vor accesa fonduri de la UEFA şi FIFA. De asemenea, în cadrul academiei FRF vor fi pregătiţi tehnicieni cu specializarea în activitatea de copii şi juniori. "Lucrul cel mai important este să creăm antrenori care să implementeze această filozofie şi strategie pe care noi o propunem. De aceea până în 2017 toţi antrenorii de copii şi juniori vor fi obligaţi să aibă licenţa UEFA B", a adăugat fostul fotbalist.

Competiţiile de copii şi juniori vor fi reorganizate, pentru că abordarea de către antrenori a partidelor de acest nivel este greşită în momentul actual, consideră Popescu.

"Am fost week-end de week-end să-mi văd băiatul meu în campionatul de fotbal 7+1 şi am văzut că toţi antrenorii sunt preocupaţi numai să câştige meciul, la presiunea părinţilor din tribună. Nu sunt preocupaţi să formeze jucători. Pun mingea de la jumătatea terenului şi o aruncă în poartă. Acesta este nivelul la care se joacă competiţiile de copii şi juniori 5+1 şi 7+1. Până la vârsta de 12 ani nu trebuie să existe clasamente, nu trebuie să existe probleme tactice, nu trebuie să existe competiţie în sine din dorinţa de a câştiga campionatul, trebuie să existe numai dorinţa de a juca", a spus el.

În acest sens, vor fi create regulamente speciale pentru competiţiile până la 12 ani, pentru a-i obliga pe antrenori să-i facă pe copii să joace. Jucătorii nu vor mai avea voie să marcheze decât de la nouă metri de poartă la 5+1 şi de la maximum 20 de metri la 7+1.

Pentru a spori combativitatea, Popescu vrea ca la meciurile echipelor formate din copii să nu mai existe aut sau fault, după modelul pe care l-a văzut în perioada în care evolua în Olanda. "Cine lua mingea ăla bătea. Astfel vom creşte în combativitate şi în competiţiile internaţionale de copii şi juniori nu vom mai fi mămăligi", a continuat Popescu.

Tot pentru a creşte în combativitate, echipele de juniori A şi B vor avea obligativitatea să folosească 2-3 jucători cu vârsta mai mică. În acest fel, jucătorii vor fi obişnuiţi să joace împotriva unor jucători mai combativi, pentru că au avut ocazia să evolueze împotriva unor adversari mai mari, crede Popescu.

După terminarea junioratului, fotbalişti care nu îşi vor găsi o echipă vor putea juca într-o nouă competiţie pe care FRF o va înfiinţa dacă Gheorghe Popescu va câştiga alegerile.

"În momentul în care jucătorii termină junioratul au o mare problemă pentru că nu au o competiţie în care să joace. Primul pas după juniorat este Divizia C sau liga a IV-a, unde nivelul este foarte, foarte scăzut. Dorim să creăm liga regională, în care vor juca copiii care termină junioratul, până la vârsta de 23 de ani. Este competiţia care trebuie să ia jucătorii care termină junioratul şi nu au loc la Divizia C. Este o competiţie pe care o vom crea pentu aceşti copii care termină junioratul, care să preia toată această masă de jucători ce nu au competiţie. Nu toţi jucătorii sunt Hagi să se maturizeze la 17 ani sau la 18 ani, mulţi explodează la 19 sau 20 de ani. În acest campionat se pot înscrie echipe de la toate cluburile, indiferent în ce eşalon evoluează. Vom crea pe fiecare regiune câte o serie. Câştigătoarele seriilor vor participa la un turneu final organizat de FRF şi va fi dotat cu premii", a menţionat fostul căpitan al FC Barcelona.

Ligile a doua şi a treia, aflate în organizarea FRF, vor fi şi ele restructurate pentru a deveni mai atractive. Popescu vrea să motiveze financiar cluburile din aceste competiţii ca să promoveze tineri jucători români.

"La Liga a II-a obiectivele pe termen lung sunt formarea şi folosirea cu prioritate a jucătorilor tineri români şi atragerea unui grup de parteneri financiari care să suţină competiţia. Dorim vânzarea drepturilor TV în cadrul unui contract global, asigurându-se astfel fiecărui club o importantă sursă financiară. Liga a treia trebuie să fie prima etapă de formare a experienţei de fotbalist pentru jucătorii care termină junioratul. Nu mai dorim să obligăm echipele să folosească un număr de juniori, dorim să creăm un sistem ca echipele care promovează jucători sub 19 ani să fie premiate. Dacă o echipă va promova un jucător sub 19 ani 500 de minute să primească un bonus financiar din partea federaţiei. Dacă joacă o mie de minute, bonusul creşte şi aşa mai departe. Astfel, echipele de Divizia C vor fi motivate financiar să promoveze tineri. Nu mai vrem să le obligăm, vrem să le motivăm", a afirmat Popescu.

El îşi doreşte atragerea unui număr cât mai mare de sponsori şi pentru Cupa României, astfel încât premiile să devină mai atractive. O altă propunere a lui Popescu este aceea ca echipele din ligile inferioare să dispute partidele din 16-imile competiţiei pe teren propriu. "Dorim să conferim Cupei României un şi mai mare grad de expunere şi atractivitate pentru spectatori, sponsori şi media. Vrem să dăm o importanţă foarte-foarte mare acestei competiţii ca în primul rând jucătorii să-şi dorească să joace finala Cupei României. Ne dorim ca în faza 16-imilor competiţiei echipele din eşaloanele inferioare să dispute meciurile pe teren propriu, ţinând cont bineînţeles de infrastructura existentă. FRF îşi propune să crească veniturile atrase de Cupa României astfel încât valoare sumelor distribuite clubulilor participante să crească", a mai spus Gică Popescu, care are în programul său şi proiecte pentru dezvoltarea fotbalului feminin şi a celui în sală.

Popescu susţine că va acorda o atenţie sporită pentru jucători. Pentru aceştia va fi creat un fond de pensii, un fond de solidaritate şi un sistem de asigurări obligatorii. Fondul de pensii va fi creat din contribuţii de la jucători şi de la cluburi, iar pensiile vor fi acordate pentru o perioadă de timp după retragerea jucătorului. Fondul va fi unul privat, gestionat independent de orice organism de fotbal. "Ne dorim ca în 5-7 ani, asigurându-le o anumită sumă de bani, să-i pregătim pentru ceea ce vor dori să facă după terminarea carierei", a precizat Popescu.

Fondul de solidaritate va fi alimentat din contribuţii voluntare în sumă fixă lunare din partea tuturor actorilor participanţi la activitatea fotbalistică, FRF, LPF, jucători, antrenori, manageri, agenţi, cluburi etc. Primii contribuabili vor fi preşedintele FRF şi preşedintele LPF, ultimul dându-şi deja acordul pentru o astfel de contribuţie. Fondul va fi administrat tot de o companie cu experienţă în domeniu.

Potrivit lui Popescu, asigurările vor acoperi trei categorii: accidentări uşoare, accidentări care generează retragerea din activitatea sportivă competiţională şi soluţii alternative pentru pensia ocupaţională în vederea menţinerii unui nivel de trai corespunzător în momentul în care sportivul îşi va înceta activitatea competiţională.

"Va fi o muncă titanică, suntem pregătiţi de acest lucru, însă în momentul în care am pus toate aceste lucruri la punct, suntem convinşi că le putem realiza", a conchis Gheorghe Popescu, care a adăugat că le va prezenta programul membrilor afiliţai ai FRF într-o întâlnire care va avea loc în luna februarie.

La alegerile pentru preşedinţia FRF, programate în 5 martie, şi-au anunţat candidatura până acum fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, preşedintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Puşcaş şi fostul internaţional Gheorghe Popescu. În afară de aceştia, numele altor oameni de fotbal, Ioan Andone, Adrian Porumboiu şi Gheorghe Chivorchian, au fost vehiculate că se vor afla pe lista candidaţilor la funcţia de preşedinte al FRF. Actualul conducător al FRF, Mircea Sandu, a anunţat că nu îşi mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici