Cum scapi repede de stres: 7 paşi simpli pe care îi poţi urma în fiecare zi - FOTO

Diverse studii realizate de cercetători din diferite ţări evidenţiază câteva modalităţi simple de a scăpa de stres, care pot fi urmate în fiecare zi şi pe care specialiştii le recomandă ca fiind eficiente.

5748 afișări
Imaginea articolului Cum scapi repede de stres: 7 paşi simpli pe care îi poţi urma în fiecare zi - FOTO

Cum scapi repede de stres: 7 paşi simpli pe care îi poţi urma în fiecare zi (Imagine: Hepta)

  • Încearcă o gumă de mestecat: 10 minute

Cercetătorii din Australia şi Anglia au descoperit că cei care mestecă gumă în momente de stres se simt mai puţin încordaţi şi au nivelul cortizolului (hormonul stresului) din salivă mai scăzut cu 18 la sută, scrie Huffington Post. "Mestecatul intensifică circulaţia sângelui spre creier, ceea ce ne poate face să ne simţim mai alerţi - şi ne poate distrage, de asemenea, de la factorii stresanţi", spune Andrew Scholey, coautor al studiului şi directorul Centrului de Psihofarmacologie de la Universitatea Swinburne.

  • Bea ceai: 12 minute

Oamenii care au băut patru porţii de ceai negru pe zi timp de şase săptămâni au fost capabili să se elibereze mai repede de stres şi au rezultat ca având niveluri mai joase de cortizol după un eveniment stresant, potrivit unui studiu de la University College din Londra. Componentele chimice din băutura plină de antioxidanţi ne pot relaxa prin efectul pe care îl au asupra neurotransmiţătorilor din creier.

  • Încearcă un masaj acasă: 15 minute

Jurnalul Internaţional de Neuroştiinţă a informat că un masaj pe scaun, timp de 15 minute, făcut de două ori pe săptămână, poate diminua nivelul de stres, probabil prin calmarea sistemului nervos simpatic. Abordarea de "masaj acasă" este o alternativă eficientă. "Simpla rulare a unei mingii de tenis pe deasupra muşchilor poate declanşa o reacţie similară", spune Tiffany Field, directorul Centrului de Cercetare a Atingerii de la Universitatea de Medicină din Miami.

  • Scrie despre stres: 20 de minute

Un studiu din 2010 cu privire la anxietate, stres şi modalităţile de a le face faţă a arătat că scrisul despre un eveniment stresant pentru doar 20 de minute în două zile a scăzut nivelul de stres. Aşezarea sentimentelor pe hârtie pare să organizeze gândurile, ajutându-ne să procesăm experienţe neplăcute şi să eliberăm emoţiile negative.

  • Ascultă muzica pe care o iubeşti: 30 de minute

Muzica poate declanşa emoţiii pozitive şi reduce nivelul de hormoni de stres. Un studiu din Jurnalul de Îngrijire Avansată (a pacienţilor) a descoperit că pacienţii care ascultau cântece alese de ei au fost mai puţin neliniştiţi înainte de operaţie.

Îmbunătăţeşte-ţi şi mai mult starea dansând pe cântecele preferate pentru a elibera endorfine.

  • Ia o pauză de la tehnologie: 45 de minute

Potrivit studiului unor cercetători de la Universitatea din California, Irvine şi din armata Statelor Unite, monitorizarea bătăilor inimii a arătat că simpla verificare a mailului i-a pus pe participanţi într-o stare constantă de alertă, pulsul indicând prezenţa stresului. "Am aflat că închiderea mailului diminuează anxietatea", a spus Gloria Mark, coautor al studiului. 

  • Fă curăţenie în casă: 60 de minute

Natura repetitivă a treburilor casnice poate ajuta la eliberarea tensiunii. "Ne pierdem în ritmul de împăturire a hainelor sau de dat cu aspiratorul, ceea ce poate să întrerupă cursul normal al gândurilor stresante şi să provoace un răspuns de relaxare din partea corpului.", a explicat Herbert Benson, director emerit al Institutului Benson-Henry de Medicină pentru Minte şi Corp de la Spitalul General din Massachusetts.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici