Medicul care a eradicat variola, Donald Henderson, a murit la vârsta de 87 de ani. Boala a dus la moartea a peste 300 de milioane de oameni

Medicul epidemiolog american Donald Henderson, care a condus cercetările OMS ce au permis eradicarea variolei, o maladie care a dus la moartea a milioane de victime, a decedat pe 19 august, la vârsta de 87 de ani din cauza unor complicaţii produse de o fractură la şold, relatează Le Figaro.

1830 afișări
Imaginea articolului Medicul care a eradicat variola, Donald Henderson, a murit la vârsta de 87 de ani. Boala a dus la moartea a peste 300 de milioane de oameni

Donald Henderson, medicul care a eradicat variola, a murit la vârsta de 87 de ani (Imagine: Wikipedia)

Doctorul Donald Henderson, denumit prin iniţalele numelui său, "D.A." a fost un "gigant al sănătăţii publice care (...) a condus timp de zece ani, eforturile încununate de succes ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a eradica variola (...), singura maladie umană care a fost eradicată pentru totdeauna", a exprimat într-un comunicat de presă Michael J. Klag, decanul şcolii de sănătate publică a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore.

Donald Henderson, care a fost el însuşi decan al acestei şcoli între anii 1977-1990 s-a alăturat în anii 1950 Centrului federal de control şi de prevenţie a maladiilor din SUA (CDC) înainte de a conduce campania OMS contra variolei, care a permis eradicarea definitivă a acestei boli la finele anilor 1970.

Variola este o boală infecţioasă de origine virală, extrem de contagioasă şi care poate fi mortală. Ea este caracteriziată prin erupţii cutanate de forma unor pete rotunde şi roşii care se transformă în vezicule iar apoi în pustule, simptome care l-au făcut pe Dr Henderson să numească boala drept "una din maladiile cele mai detestabile", într-un interviu acordat pentru Washington Post în 1979.

"De fiecare dată, în ciuda numeroaselor vizite pe care le-am condus la domiciliul pacienţilor serios afectaţi de boală, sau al celor în curs să se stingă din cauza variolei, am fost afectat", explicat specialistul.

Variola a dus la moartea a peste 300 de milioane de oameni şi este responsabilă pentru dispariţia unor populaţii autohtone din America, Africa şi Asia.Ultimul caz din SUA datează din anul 1949, iar ultimul din lume a fost reperat în Somalia, în anul 1977.

Trei preşedinţi americani au supravieţuit variolei: George Washington, Andrew Jackson şi Abraham Lincoln.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici