Rază de speranţă în lupta cu HIV. Un nou vaccin experimental are rezultate promiţătoare

  • Oamenii de ştiinţă au făcut un important pas înainte în eforturile de a dezvolta un vaccin eficient împotriva HIV.
  • Un studiu clinic de mici dimensiuni a testat un nou vaccin experimental denumit DHVI şi rezultatele iniţiale sunt încurajatoare.
234 afișări
Imaginea articolului Rază de speranţă în lupta cu HIV. Un nou vaccin experimental are rezultate promiţătoare

Rază de speranţă în lupta cu HIV. Un nou vaccin experimental are rezultate promiţătoare

Cercetătorii de la Duke Human Vaccine Institute au reuşit să inducă formarea de anticorpi speciali, cunoscuţi sub numele de anticorpi neutralizanţi cu spectru larg sau bnAbs. Aceşti anticorpi au capacitatea de a recunoaşte şi neutraliza numeroase tulpini de HIV, ceea ce ar putea deveni cheia unui viitor vaccin eficient.

Până acum, generarea bnAbs la oameni a reprezentat o reală provocare pentru experţi. Însă noul vaccin experimental, DHVI, a reuşit această performanţă la mai mulţi participanţi, după administrarea a două doze, notează ndtv.com.

Studiul, publicat de jurnalul Cell, arată că este posibil să se inducă bnAbs prin vaccinare, neutralizând chiar şi cele mai dificile tulpini de HIV, a declarat autorul principal, dr. Barton F. Haynes. „Este un pas crucial, deşi suntem încă departe de a obţine un vaccin finalizat".

În prima fază, au fost testaţi 20 de participanţi sănătoşi. Cincisprezece au primit două doze, iar cinci au primit trei doze. Vaccinul a arătat răspunsuri imune puternice, cu o rată de răspuns de 95% şi o rată de răspuns de 100% a celulelor T CD4+ după două doze. De asemenea, a indus anticorpi de neutralizare generală.

Studiul a fost întrerupt după ce un participant a avut o reacţie alergică care nu i-a pus viaţa în pericol, probabil din cauza unui aditiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici