Video Sistemul Solar ar putea include o a noua planetă, de 10 ori mai mare decât Terra - FOTO & VIDEO

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi că în cadrul sistemului nostru solar ar putea exista o nouă planetă, cu o dimensiune de 10 ori mai mare decât cea a Pământului, informează The Telegraph.

Potrivit unui studiu ce a fost publicat, miercuri, planeta 9 (Planet Nine), aşa cum a fost ea denumită de cercetătorii din cadrul California Institute of Technology din Pasadena (Caltech), s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun şi orbitează în jurul Soarelui într-un timp incredibil: între 10.000 şi 20.000 de ani. Dimensiunile sale uriaşe (de 10 ori mai mare decât Terra) i-au adus şi denumirea de "cea mai planetă planetă din Sistemul Solar".

Corpul gigant a fost detectat după ce savanţii au observat cum 13 alte corpuri cereşti din Centura Kuiper, o zonă situată în apropierea planetei Pluto, se mişcă împreună de parcă ar fi legate de gravitatea unui obiect uriaş.

După ce au fost efectuate diverse simulări pe computere pentru a vedea ce anume are un asemenea efect asupra corpurilor respective, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că doar o planetă mare este răspunzătoare de "legarea" acestora.

"Dacă aceasta există, atunci ea va fi detectată de telescoapele noastre, aşa că va trebui să aşteptăm până când instrumentele îşi vor face treaba", a declarat pentru The Telegraph profesorul Sir Martin Rees, astronom.

Astronomul Mike Brown, cel care a descoperit aceste dovezi, alături de Konstantin Batygin (care lucrează tot la Caltech), a declarat că planeta este atât de mare încât nu ar trebui să mai lase loc interpretărilor. Spre deosebire de categoria planetelor mici, gravitaţia Planetei 9 domină împrejurimile sale din cadrul sistemului solar, unul dintre testele cheie pentru a clasifica o planetă.

Acelaşi model computerizat a "prevăzut" locurile în care s-ar afla şi alte obiecte cereşti dincolo de orbita planetei Neptun, într-o regiune cunoscută sub denumirea "Centura Kuiper". Acele obiecte cereşti erau deja evidenţiate într-o serie de analize şi cercetări anterioare.

Un studiu realizat anterior de Mike Brown a ajutat Uniunea Astronomică Internaţională să stabilească faptul că Pluto nu este cea de-a noua planetă din Sistemul Solar, clasând-o în categoria "planetelor pitice", după descoperirea altor corpuri cereşti, de dimensiuni apropiate şi acoperite de gheaţă, dincolo de orbita planetei Neptun.

"Toţi acei oameni care s-au supărat atunci când au aflat că Pluto nu mai este o planetă pot să se simtă încântaţi de acum înainte, pentru că acolo, în spaţiu, există o altă planetă, care este reală şi care aşteaptă să fie descoperită", a spus Mike Brown.

Planeta 9 în schimb pare să domine o regiune mai mare decât orice altă planetă cunoscută, fapt ce i-a adus şi renumele de "cea mai planetă planetă din sistemul solar", a explicat Brown.

"Aceasta ar fi cu adevărat a 9-a planetă", a continuat Brown. "Doar două planete au mai fost descoperite din Antichitate, iar aceasta ar fi a treia. În continuare avem o porţiune mare din sistemul nostru solar neexplorată, iar asta nu poate decât să ne încânte", a continuat acesta.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 26 comentarii
Taguri:
planeta ,
descoperire ,
sistem solar ,
stiinta
COMENTARII
 • pff 22 ian 2016

  Sunt surprins de comentatorii care habar n-au de fizica insa intra-n discutii precum musca-n lapte. Oameni buni, planeta despre care se vorbeste este gazoasa si foarte indepartata, de aceea-i asa de greu de descoperit. Daca plasezi telescopul cu o milionime de milimetri eroare s-ar putea ca la distante…

 • Valeriu 22 ian 2016

  Is Nibiru real? Does it take Nibiru 3,600 years to complete one orbital journey? As you can imagine, the gravitational effects of a sizable planet moving close to the inner solar system would spell big trouble for planet Earth. Website information: http://www.nibiruupdate.com/

 • Valeriu 22 ian 2016

  Foarte bine. Sper sa mai apara multe alte noutati.
  As dori si informatii noi despre celebra planeta Nibiru
  Planeta X sau Nibiru este o planetă ipotetică, mare şi cu o orbită după cea a lui Neptun. X-ul care face parte din nume reprezintă necunoscutul, nu numărul roman zece.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”