Aniversare cu ghinion pentru Lukaşenko. SUA, Marea Britanie şi Canada impun noi sancţiuni regimului din Belarus, la un an de la scrutinul prezidenţial

  • Statele Unite, Marea Britanie şi Canada impun noi sancţiuni regimului din Belarus, la un an de la scrutinul prezidenţial contestat de opoziţie
  • Joe Biden: "Acţiunile regimului Lukaşenko sunt un efort nelegitim de a se menţine la putere cu orice preţ"
1237 afișări
Imaginea articolului Aniversare cu ghinion pentru Lukaşenko. SUA, Marea Britanie şi Canada impun noi sancţiuni regimului din Belarus, la un an de la scrutinul prezidenţial

Aniversare cu ghinion pentru Lukaşenko. SUA, Marea Britanie şi Canada impun noi sancţiuni regimului din Belarus, la un an de la scrutinul prezidenţial

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au impus, luni, noi sancţiuni împotriva Administraţiei din Belarus, la un an de la scrutinul prezidenţial câştigat oficial de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar contestat puternic de opoziţie, informează site-ul Axios.com.

Noile sancţiuni vizează exporturile de îngrăşăminte chimice, de petrol şi de tutun, precum şi industria militară, transporturile, sectorul construcţiilor şi lideri ai mediului de afaceri. Sancţiunile au rolul de a intensifica presiunile asupra regimului Aleksandr Lukaşenko, dar de a avea un impact cât mai redus asupra populaţiei Belarusului.

"În loc să respecte voinţa clară a poporului belarus, regimul Lukaşenko a comis fraude electorale, urmate de o campanie brutală de reprimare a disidenţilor. De la reţinerea a mii de protestatari paşnici, la condamnarea a 500 de activişti ai opoziţiei, a liderilor societăţii civile şi a jurnaliştilor, care au devenit deţinuţi politici, la forţarea aterizării unui avion care efectua o cursă internaţională, într-un afront la adresa normelor mondiale, acţiunile regimului Lukaşenko sunt un efort nelegitim de a se menţine la putere cu orice preţ", a afirmă preşedintele SUA, Joseph Biden.

Aleksandr Lukaşenko a reacţionat vehement la sancţiunile anunţate de Marea Britanie, acuzându-i pe liderii politici de la Londra că sunt "căţeluşii Americii", conform agenţiei Reuters.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în funcţia de preşedinte, denunţând fraude electorale în scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august 2020.

Aleksandr Lukaşenko a afirmat, conform agenţiei Associated Press, că liderii opoziţiei au plănuit o "lovitură de stat". Preşedintele Belarusului a negat orice implicare în moartea suspectă a disidentului Vitaly Shishov, decedat în Ucraina, şi a afirmat că atleta Krystsina Tsimanuskaya a fost manipulată de "prietenii ei polonezi" pentru a critica antrenorii şi a refuza să revină în Belarus de la Jocurile Olimpice.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaia, unul dintre liderii opoziţiei, a declarat că cetăţenii Belarusului "probabil nu au fost pregătiţi pentru un asemenea nivel de brutalitate", o referire la acţiunile de reprimare comise de autorităţile de la Minsk. "Apreciem decizia SUA de a extinde sancţiunile împotriva regimului Lukaşenko. Chiar dacă sancţiunile nu sunt un glonţ de argint, au rolul de a împinge regimul spre dialog şi de a opri starea de impunitate. Suntem recunoscători Statelor Unite pentru poziţia principială şi pentru susţinerea oferită poporului belarus", a afirmat Svetlana Tikanovskaia, prin Twitter.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici