Schimbări la două spitale din Bucureşti: Spitalul pentru copii "Maria Curie" devine spital regional şi Institutul de Boli Cardiovasculare va fi relocat într-un sediu nou

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Maria Curie" va deveni spital regional şi se va extinde prin construirea de noi clădiri, iar Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr.C.C. Iliescu" va avea un nou sediu, potrivit unui program de modernizare a infrastructurii spitaliceşti.

3302 afișări
Imaginea articolului Schimbări la două spitale din Bucureşti: Spitalul pentru copii "Maria Curie" devine spital regional şi Institutul de Boli Cardiovasculare va fi relocat într-un sediu nou

Schimbări la două spitale din Bucureşti: Spitalul pentru copii "Maria Curie" devine spital regional şi Institutul de Boli Cardiovasculare va fi relocat (Imagine: Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

Decizia a fost anunţată, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu. Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, propunerea Ministerului Sănătăţii de iniţiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitaliceşti (PMIS) şi demarării, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, a negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în vederea accesării Facilităţii de Pregătire a Proiectelor de Infrastructură pentru realizarea fazei pilot din program.

Ca primă fază, Ministerul Sănătăţii propune implementarea unui proiect pilot care să includă construcţia de clădiri noi pentru două spitale, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu”, ambele din Bucureşti.

Ambele spitale au fost selectate pe baza unei analize care a ţinut cont de nevoile sistemului naţional de sănătate, existenţa unor echipe medicale specializate, mecanisme facile de monitorizare şi control la nivelul Ministerului Sănătăţii asupra structurilor respective, riscurile la care sunt supuşi pacienţii în lipsa unei intervenţii rapide şi experienţa anterioară în dezvoltarea unor investiţii importante a echipelor de management.

Pentru spitalul „Maria Sklodowska Curie” a fost identificat terenul pe care urmează a fi realizată reorganizarea şi extinderea spitalului, în prezent acesta aflându-se în domeniul public al statului şi în administrarea Primăriei sectorului 4, fiind necesară trecerea în administrarea Ministerului Sănătăţii.

Guvernul susţine că reorganizarea întregului complex şi extinderea spitalului „Maria Sklodowska Curie” ar fi de natură să amelioreze semnificativ situaţia gravă de la acest moment. Reorganizarea şi extinderea ar transforma acest spital în primul spital regional de urgenţă pentru copii din România, cu toate facilităţile necesare îngrijirii pediatrice. Conducerea spitalului a obţinut deja, din proprie iniţiativă, întocmirea unui studiu de pre-fezabilitate şi a unui studiu de fezabilitate pentru extindere. În acelaşi timp, o temă de proiectare ce prezintă nevoile spitalului este deja realizată.

În ceea ce priveşte clădirea care găzduieşte Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucureşti aceasta este clasificată, conform ultimei expertize tehnice, ca având risc seismic II, fiind afectată atât de către cutremurul din 1977 cât şi de cele ulterioare.

Clădirea nu a beneficiat de investiţii pentru reabilitare de la data construcţiei (1969-1975), fiind într-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii dar şi din cel al reţelelor de instalaţii şi al finisajelor interioare. În ciuda acestor condiţii improprii de funcţionare, Guvernul spune că IUBCV „Prof. Dr. C.C. Iliescu” se situează constant în primele locuri din România din punctul de vedere al indicilor de performanţă medicală, iar în această instituţie este concentrată o parte însemnată a tratamentului pe inimă din România.

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu” este o unitate sanitară de tip structură de primă linie la mobilizare conform Planului comun România-NATO (esenţială în complexul de măsuri care priveşte siguranţa naţională). Terenul pe care urmează să fie amplasată noua construcţie aparţine domeniului public al statului şi se află în administrarea Ministerului Sănătăţii prin Institutul Clinic Fundeni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici