Video DECLARAŢIA ZILEI: Tăriceanu, preşedintele Senatului: Ambasadorul SUA la Chişinău reia tezele lui Stalin privind Moldova - VIDEO

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că autorităţile americane trebuie să dea explicaţii legate de afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, pe care îl acuză că a reluat tezele lui Stalin care au dus la amputarea teritorială a României, prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

1340 afișări

Tăriceanu spune că are rezerve că aceasta este poziţia oficială a Departamentului de Stat şi adaugă că va discuta în Biroul Permanent al Senatului despre o posibilă declaraţie politică a grupurilor parlamentare.

"Am luat cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de textul declaraţiei făcută acum două zile de ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, pe care o resping fără echivoc. Datorită gravităţii celor afirmate de ambasador, declaraţia ar necesită explicaţii suplimentare din partea autorităţilor americane. În calitate de preşedinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune pe această temă. (...) Domnul ambasador reia şi actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor ţări din regiune printre care şi România. Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziţia oficială a Departamentului de Stat", spune Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă.

Tăriceanu aminteşte că în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor URSS a acceptat şi Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, preşedintele Boris Elţîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic.Rusia care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov.

"Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă ţară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG şi RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că <<nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune>>. Dreptul de a-şi hotărî soarta aparţine cetăţenilor şi nu diplomaţilor, şi nici măcar politicienilor, altfel obligaţi să pună în operă voinţa populară majoritară", mai spune preşedintele Senatului.

El adaugă că rămâne de văzut dacă declaraţia diplomatului american a fost o gafă cauzată de "grave deficienţe de cunoaştere privind statul diplomaţilor" sau de "lacune de cultură generală şi politică".

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat la postul de radio Moldova 1, că R. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţie sigure: "Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie şi proriile provocări".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici