China: Sonda spaţială Chang’e-5 a a aselenizat cu succes după o călătorie de 112 ore de pe Pământ

  • O sondă chineză trimisă pe Lună pentru a aduce primele probe lunare din ultimele patru decenii a aselenizat cu succes, potrivit agenţiei spaţiale din Beijing.
  • China a investit miliarde în programul său spaţial condus de militari, cu speranţa de a avea o staţie spaţială echipată până în 2022 şi, în cele din urmă, de a trimite oameni pe Lună.
  • Scopul ultimei misiuni este de a aduna roci lunare pentru a ajuta oamenii de ştiinţă să afle mai mult despre originile, formarea şi activitatea vulcanică a lunii pe suprafaţa sa.
876 afișări
Imaginea articolului China: Sonda spaţială Chang’e-5  a a aselenizat cu succes după o călătorie de 112 ore de pe Pământ
Sonda spaţială Chang’e-5 denumită după zeiţa chineze a lunii a aselenizat marţi noaptea în partea apropiată a lunii, a raportat agenţia de stat Xinhua, citând Administraţia Spaţială din China.
 
Dacă călătoria de întoarcere va avea succes, China va fi doar a treia ţară care a preluat probe de pe Lună, după SUA şi Uniunea Sovietică în anii 60 şi 70.
 
Sonda a intrat pe orbita Lunii sâmbătă după o călătorie de 112 ore de pe Pământ, după ce o rachetă a dus-o în spaţiu din provincia Hainan săptămâna trecută.
 
Obiectivul este de a colecta 2 kg de material de suprafaţă dintr-o zonă neexplorată anterior cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum (Oceanul furtunilor), care constă într-o vastă câmpie de lavă, potrivit revistei ştiinţifice Nature.
 
Probele sale lunare vor fi apoi returnate pe Pământ într-o capsulă programată să aterizeze în regiunea Mongoliei Interioare din nordul Chinei în această lună, potrivit NASA, agenţia spaţială americană.
 
Misiunea este provocatoare din punct de vedere tehnic şi implică mai multe inovaţii care nu au fost văzute în timpul încercărilor anterioare de colectare a rocilor lunii, a declarat luna trecută cercetătorul Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică Jonathan McDowell.
 
Sub preşedintele Xi Jinping, planurile pentru „visul spaţial” al Chinei, aşa cum îl numeşte el, au avansat spectaculos.
 
Noua superputere încearcă să ajungă din urmă cu SUA şi Rusia, după ani în care s-a confruntat cu întărzieri în programul său spaţial.
 
Cea mai recentă sondă se numără printre o mulţime de ţinte ambiţioase stabilite de Beijing, care includ crearea unei rachete puternice capabile să livreze sarcini utile mai grele decât cele pe care NASA şi firma privată SpaceX le poat suporta, o bază lunară şi o staţie spaţială echipată permanent.
 
Astronauţii şi oamenii de ştiinţă ai Chinei au discutat, de asemenea, despre misiunile cu echipaj pe Marte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici