Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1152. Zelenski afirmă că peste 600 de lăcașuri de cult au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului/Peskov: Armistițiul de Paște nu va fi prelungit

Războiul din Ucraina, ziua 1152. Zelenski afirmă că peste 600 de lăcașuri de cult au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului/Peskov: Armistițiul de Paște nu va fi prelungit

Războiul din Ucraina, ziua 1152. Zelenski afirmă că peste 600 de lăcașuri de cult au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului/Peskov: Armistițiul de Paște nu va fi prelungit
Sursa foto: Hepta

Ucraina propune Rusiei o pauză de 30 de zile pentru loviturile armate în zonele civile

Președintele ucrainean a propus duminică „încetarea oricăror lovituri cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii civile pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile”, scrie Sky News.

„Dacă Rusia nu este de acord cu un astfel de pas, aceasta va fi dovada că intenționează să continue să facă doar acele lucruri care distrug vieți omenești și prelungesc războiul”, a transmis Volodimir Zelenski.

Kremlinul anunță că nu există niciun ordin din partea lui Putin pentru prelungirea încetării focului de Paște

Președintele rus Vladimir Putin nu a emis niciun ordin pentru prelungirea încetării focului de Paște în Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS, preluată de Reuters.

Zelenski: Rușii folosesc din ce în ce mai mult arme grele, soldați ucraineni ambuscați pe frontul Torețk

Duminică, începând cu ora 16:00, Rusia a continuat să își sporească utilizarea armamentului greu. Trupele ucrainene au fost prinse în ambuscadă de forțele ruse pe frontul Torețk, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma unui raport al comandantului suprem al forțelor armate ale Ucrainei Oleksandr Sîrski.

Cel mai ridicat nivel al activității de luptă a rușilor în acest Paște este pe frontul Pokrovsk.

Kiev și Moscova se acuză reciproc de încălcarea armistițiului de Paște anunțat de Putin

Atât Rusia, cât și Ucraina se acuză reciproc pentru sute de atacuri în prima zi de Paște, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 19 aprilie un armistițiu de Paște de 30 de ore, scrie agenția Reuters.

„Fie Putin nu are control deplin asupra armatei sale, fie situația dovedește că în Rusia nu există nicio intenție de a face un pas real spre încheierea războiului și sunt interesați doar de o acoperire favorabilă în PR”, se arată în postarea lui Zelenski.

Paşte în ruine! Sute de obiective religioase, distruse în Ucraina pe parcursul războiului

Peste 600 de obiective religioase din Ucraina au fost distruse de armata rusă de la începutul războiului, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Pentru milioane de ucraineni, Paştele este una dintre cele mai importante sărbători. Şi milioane merg la biserici. Din păcate, mulţi merg la bisericile care au fost avariate”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Zelenski acuză Rusia că încalcă încetarea focului de Paște: „Tăcere ca răspuns la tăcere, atacuri ca răspuns la atacuri”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică dimineață că armata rusă nu respectă cu adevărat încetarea focului anunțată de Vladimir Putin pentru sărbătoarea Paștelui ortodox, ci doar creează o aparență în acest sens. Declarațiile sale au venit după ce, sâmbătă seara, liderul de la Kremlin a ordonat o pauză de 30 de ore în ostilitățile de pe linia frontului din Ucraina.

Partizanii ucraineni raportează „panică” în rândul Flotei Mării Negre din Crimeea, susținând că familiile ofițerilor ruși au fugit

Familiile ofițerilor superiori din Flota rusă a Mării Negre au părăsit Crimeea în ultimele săptămâni, a raportat grupul partizan ucrainean Atesh pe 20 aprilie.

Grupul a susținut că, la începutul lunii aprilie, autoritățile ruse au emis o directivă internă care impune măsuri de securitate sporite la instalațiile militare din Crimeea.

Se pare că acestea includ o supraveghere sporită, patrule sub acoperire efectuate de rezerviști în haine civile și eforturi de a ascunde echipamentul militar. În plus, toate concediile la țărm pentru personalul rus staționat în peninsulă ar fi fost suspendate.

Rusia „lucrează din greu” pentru a returna prizonierii de război Wagner, afirmă HUR din Ucraina

Mercenarii care au luptat pentru Grupul Wagner în Ucraina se numără printre cei aflați în fruntea listei de solicitări din partea Kremlinului în cadrul schimburilor de prizonieri, au declarat serviciile de informații militare ucrainene (HUR) pe 20 aprilie.

Vorbind la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al HUR, Andrii Yusov, a fost întrebat despre prioritățile Moscovei în timpul negocierilor pentru cine este inclus în schimburile semi-regulare.

„Pe cine vor să vadă mai întâi? Ei bine, există diverse liste. Putem menționa că, din momentul în care Grupul Wagner a funcționat activ, ei au lucrat într-adevăr din greu la întoarcerea lor”, a spus el.

Cel puțin 3 morți și 9 răniți în atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultimele 24 de ore

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite în atacuri rusești împotriva Ucrainei în ultima zi, potrivit autorităților locale.

Forțele ruse au bombardat așezări din regiunea Donețk de 18 ori în ultima zi, potrivit guvernatorului Vadym Filashkin. Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite și au fost raportate mai multe incidente de daune materiale.

Statul Major: Rusia a pierdut 941.100 de soldați în Ucraina de la 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 941 100 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 20 aprilie. Numărul include 950 de victime pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 677 de tancuri, 22 271 de vehicule blindate de luptă, 45 274 de vehicule și rezervoare de combustibil, 26 649 de sisteme de artilerie, 1 368 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 139 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 33 240 de drone, 3 148 de rachete de croazieră, 28 de nave și bărci și un submarin.

Fox News a confundat Kievul cu un oraş rusesc. Ucraina cere scuze publice

Ucraina cere postului TV Fox News să prezinte scuze publice pentru o eroare de difuzare. Postul american a confundat Kievul cu un oraş rusesc. Confuzia s-a produs în timpul unei transmisiuni în direct a slujbei de Paşte.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut Fox News să prezinte scuze publice după ce postul de televiziune american a etichetat în mod incorect Kievul drept oraş rusesc în timpul unei transmisiuni din weekendul de Paşte, potrivit Sky News.

Postul a transmis în direct slujba de Paşte din Ucraina de la Mănăstirea Sfântul Mihail din Kiev. În paralel, a fost difuzată şi o slujbă de la Moscova la care a participat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Iniţial, slujba ucraineană a fost etichetată corectat cu mesajul „Kiev, Ucraina”. După o scurtă pauză, textul de pe ecran s-a schimbat în „Kiev, Rusia”. 20 de minute mai târziu, eroarea a fost corectată.

Mesajul lui Zelenski de Paşte: Mai devreme sau mai târziu, răul se va retrage

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de Paşte. „Mai devreme sau mai târziu, răul se va retrage”, a spus Zelenski. Totodată, el i-a acuzat pe ruşi că nu respectă armistiţiul anunţat de liderul lor Vladimir Putin.

Mesajul video a fost filmat în faţa bisericii principale din Kiev, Catedrala Sfânta Sofia. Volodimir Zelenski a spus că „mai devreme sau mai târziu… răul se va retrage şi viaţa va triumfa”, potrivit Sky News.

Putin a participat la slujba de Paşte oficiată de Patriarhul Kirill, un susţinător al liderului rus

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat la slujba de Paşte oficiată de Patriarhul Kirill, un susţinător al liderului rus, inclusiv în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Slujba s-a desfăşurat la Moscova.

Ţinând în mână o lumânare roşie şi purtând un costum închis la culoare, o cămaşă albă şi o cravată roşie ca în anii trecuţi, liderul rus s-a închinat de mai multe ori atunci când Kirill a anunţat „Hristos a înviat”, potrivit Reuters.

În timpul slujbei, Kirill a cerut ca „o pace durabilă şi dreaptă să poată fi stabilită în vastele întinderi ale Rusiei istorice”, a relatat agenţia de ştiri de stat RIA, referindu-se la un teritoriu medieval care cuprindea părţi din ceea ce este acum Ucraina, Belarus şi Rusia.

Un diplomat ucrainean îl îndeamnă pe Merz să livreze rachete Taurus Kievului și să conducă Europa în încheierea războiului cu Rusia

Diplomatul ucrainean Andrii Melnyk i-a cerut viitorului cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, să își îndeplinească promisiunea din campania electorală și să livreze imediat Ucrainei 150 de rachete de croazieră Taurus, alături de un set mai larg de acțiuni decisive pentru a opri războiul la scară largă al Rusiei.

„Germania, dintre toate locurile, are un rol decisiv de jucat în oprirea crimelor și aducerea unei păci juste”, a scris Melnyk într-o scrisoare publicată în limba germană de Die Welt, un cotidian național. „Nu numai viitorul Republicii Federale depinde de succesul dumneavoastră ca cancelar, ci și soarta Ucrainei – și a întregii Europe”.

Zelenski afirmă că peste 600 de lăcașuri de cult au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului la scară largă al Rusiei

Peste 600 de lăcașuri de cult din Ucraina au fost distruse de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 19 aprilie, înainte de sărbătorile de Paște.

„Pentru milioane de ucraineni, Paștele este una dintre cele mai importante sărbători. Și milioane vor merge la biserici. Din păcate, mulți vor merge la biserici care au fost avariate…” a spus Zelenski.

El a adăugat că armata rusă reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa bisericilor creștine și a credincioșilor. Citând date din timpul războiului, președintele a spus că cel puțin 67 de preoți, pastori și călugări ucraineni „au fost uciși sau torturați de ocupanții ruși”, iar 640 de lăcașuri de cult au fost distruse – majoritatea creștine.

Marea Britanie și Italia îndeamnă Rusia să accepte încetarea totală a focului în Ucraina

Ministerele de externe ale Regatului Unit și Italiei au îndemnat Rusia să accepte o încetare necondiționată a focului în declarații separate la 19 aprilie, la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat un armistițiu temporar în weekendul de Paște.

Kievul poate pune capăt legii marțiale dacă războiul se încheie până în august, afirmă un oficial

Parlamentul Ucrainei ar putea suspenda în mod legal legea marțială dacă războiul cu Rusia se încheie până în august 2025, a declarat secretarul Comitetului de apărare Roman Kostenko într-un interviu acordat New Voice (NV).

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată legea marțială și mobilizarea generală la 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei. Măsura a fost prelungită în mod repetat de atunci.

„În ceea ce privește legea marțială, din punct de vedere juridic. Rada Supremă, așa cum a adoptat-o, o poate anula, chiar dacă există unele decizii care o cer”, a declarat Kostenko.

Ucraina propune prelungirea armistițiului dincolo de Duminica Paștelui

În cazul în care Rusia este capabilă să mențină o încetare totală a focului pe parcursul weekendului de Paște, Ucraina ar dori să prelungească armistițiul cu 30 de zile, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 19 aprilie.

La începutul zilei, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a ordonat oprirea tuturor operațiunilor de luptă în timpul sărbătorilor pascale. Încetarea temporară a focului este prevăzută să dureze de la 19 aprilie, ora 18.00, ora Moscovei, până la 21 aprilie, la miezul nopții.