Parlamentul Ucrainei, a ratificat acordul privind mineralele între SUA și Ucraina în sesiunea de joi, potrivit declarațiilor deputatului Yaroslav Zhelezniak, prim-vicepreședintele Comisiei pentru finanțe, fiscalitate și politică vamală, care a menționat că documentul a fost susținut de 338 de parlamentari.
Acordul, semnat pe 30 aprilie, stabilește un fond comun de investiții între Kiev și Washington și oferă Statelor Unite acces special la proiectele de exploatare a resurselor naturale ale Ucrainei. Părțile nu au dezvăluit detalii despre cum va funcționa fondul de investiții pentru reconstrucție, cu excepția faptului că acesta va fi gestionat într-o parteneriat egal, ambele state urmând să contribuie.
În ciuda așa-numitului „armistițiu umanitar” anunțat de Kremlin între 8 și 11 mai, atacurile rusești au ucis cel puțin 7 civili și au rănit peste 31 în ultimele 24 de ore, conform autorităților regionale ucrainene.
În regiunea Sumî, o femeie de 55 de ani a fost ucisă și fiul ei rănit într-un atac cu bombă aeriană, iar alte trei persoane au fost rănite în comunitățile din Yunakivka, Vorojba și Bilopillia.
În Harkov, trei femei au fost rănite după ce un drone FPV le-a lovit mașina, iar în Donețk, atacurile au provocat 6 morți și 20 de răniți. În regiunea Herson, 32 de localități au fost lovite, rănind 6 persoane, iar în Dnipropetrovsk și Zaporojie, au fost raportate noi victime civile.
În total, apărarea aeriană ucraineană a doborât 20 din cele 31 de drone lansate din Rusia în ultimele 24 de ore.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova pe 8 mai pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, înaintea paradei de Ziua Victoriei din 9 mai. În cadrul vizitei, se așteaptă semnarea unor documente bilaterale menite să consolideze relațiile chino-ruse, conform anunțului Kremlinului.
Vizita liderului chinez, care va dura până pe 10 mai, include discuții la nivel înalt și întâlniri între delegațiile celor două țări.
De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, forțele ruse au distrus sau avariat peste 2.300 de unități de infrastructură medicală, potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina. Dintre acestea, 2.020 de facilități au fost parțial avariate, iar alte 305 au fost complet distruse.
Regiunile cele mai afectate sunt Harkov, Donețk, Mykolaiv, Kiev, Cernihiv, Dnipropetrovsk, Herson și Zaporojie, unde spitalele, clinicile de ambulatoriu și centrele de maternitate au fost frecvent ținte ale atacurilor. În plus, 116 ambulanțe au fost avariate, 274 distruse și 80 confiscate de forțele ruse.
Noul ministru german de externe, Johann Wadephul, a promis sprijin european pentru Ucraina în urma unei vizite efectuate la Varșovia la 7 mai.
Cancelarul german Friedrich Merz a fost învestit în funcție la 6 mai, iar Wadephul a preluat funcția în aceeași zi, alături de un nou cabinet. Următorii oficiali germani au promis că vor continua să sprijine Ucraina în contextul războiului pe care Rusia îl poartă în prezent.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a fost de acord când a fost întrebat, la 7 mai, dacă îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un criminal de război.
La întrebarea „Îl considerați pe Vladimir Putin un criminal de război?” a reprezentantului democrat Juan Vargas, Bessent a răspuns: „Da”.
Ucrainenii îi acuza pe ruşi că au încălcat armistiţiul anunţat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Ucrainenii vorbesc despre mai multe atacuri în nord şi est. Armistiţiul de trei zile a intrat în vigoare joi.
Grupul de partizani Atesh susține că a perturbat comunicațiile la mai multe facilități militare rusești atunci când ar fi distrus echipamente la o stație de transformare în regiunea Moscovei din Rusia, la 8 mai.
Kremlinul a invitat numeroși lideri străini la parada sa de Ziua Victoriei, care va avea loc pe 9 mai, în contextul în care Rusia se confruntă cu izolarea față de Occident din cauza războiului pe care îl poartă împotriva Ucrainei. Președintele chinez Xi Jinping este așteptat la Moscova în perioada 7-10 mai.
Ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin privind un armistiţiu unilateral de trei zile cu Ucraina a intrat în vigoare joi, fiind programat să coincidă cu comemorările Zilei Victoriei în Rusia, un moment important în calendarul naţional rus.
Vicepreședintele american JD Vance a declarat la 7 mai că Rusia „cere prea mult” pentru a pune capăt războiului său împotriva Ucrainei, subliniind frustrarea crescândă în cadrul administrației Trump cu privire la eforturile de pace blocate cu Moscova.
Vorbind la reuniunea liderilor de la Munchen din Washington, Vance a declarat că SUA rămâne concentrată pe asigurarea unui acord pe termen lung, după ce Rusia a respins o propunere de încetare a focului de 30 de zile, potrivit Politico. Moscova a susținut că o pauză temporară ar avantaja Ucraina din punct de vedere militar și nu ar fi în interesul său strategic.