Parlamentul Ucrainei, a ratificat acordul privind mineralele între SUA și Ucraina în sesiunea de joi, potrivit declarațiilor deputatului Yaroslav Zhelezniak, prim-vicepreședintele Comisiei pentru finanțe, fiscalitate și politică vamală, care a menționat că documentul a fost susținut de 338 de parlamentari.
Acordul, semnat pe 30 aprilie, stabilește un fond comun de investiții între Kiev și Washington și oferă Statelor Unite acces special la proiectele de exploatare a resurselor naturale ale Ucrainei. Părțile nu au dezvăluit detalii despre cum va funcționa fondul de investiții pentru reconstrucție, cu excepția faptului că acesta va fi gestionat într-o parteneriat egal, ambele state urmând să contribuie.
Anterior, premierul Denys Shmyhal a precizat că viitorul ajutor militar din partea SUA ar putea fi considerat o contribuție la fondul de reconstrucție, ajutoarele anterioare nefiind incluse.
Semnarea acordului privind mineralele a urmat după luni de negocieri, care au tensionat relațiile dintre SUA și Ucraina. Inițial, cele două țări și-au planificat să semneze acordul la sfârșitul lunii februarie, dar acesta a părut anulat în urma faimoasei dispute de la Casa Albă, dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump. Acordul finalizat exclude multe dintre aspectele versiunilor anterioare, considerate drept o exploatare a Ucrainei, dar încă nu oferă garanții concrete de securitate din partea SUA.