Prima pagină » Știri externe » Care sunt țările care ar putea prelua rolul de mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina dacă SUA decid să se retragă

Care sunt țările care ar putea prelua rolul de mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina dacă SUA decid să se retragă

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat că Turcia sau China ar putea prelua rolul de mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina, dacă Statele Unite decid să se retragă din eforturile diplomatice. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute după reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, desfășurată la Varșovia.
Care sunt țările care ar putea prelua rolul de mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina dacă SUA decid să se retragă
Sursa foto: Hepta

Sikorski a subliniat că speră în continuare ca Statele Unite să reușească în eforturile de mediere pentru încheierea războiului, dar a indicat că există și alternative, notează The Kyiv Independent.

„Dacă această cale eșuează, există alți candidați. Turcia menține canale de comunicare, iar mai presus de toate este Republica Populară Chineză, care are capacitatea de a-l aduce pe Putin la masa negocierilor și de a-l convinge să-și reducă pretențiile”, a spus oficialul polonez.

Declarațiile vin în contextul în care autoritățile americane își exprimă frustrarea față de stagnarea negocierilor. Pe 8 mai, vicepreședintele american JD Vance a anunțat că SUA ar putea părăsi masa negocierilor dacă nu observă progrese din partea Rusiei. Totuși, fostul președinte Donald Trump a nuanțat poziția, afirmând că este „angajat” în obținerea unei păci durabile între Rusia și Ucraina.

China și Turcia s-au afirmat în ultimii ani drept actori influenți în eforturile diplomatice privind conflictul Rusia-Ucraina. Turcia și-a folosit poziția strategică din regiunea Mării Negre pentru a media exportul de cereale și pentru a facilita comunicarea între părți. China, deși criticată de NATO pentru sprijinul indirect oferit Rusiei, are o influență considerabilă asupra Moscovei.

Deși Beijingul este acuzat de furnizarea de arme Rusiei – o acuzație confirmată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în aprilie – potențialul său de a influența cursul negocierilor este recunoscut inclusiv de oficialii europeni.