Peter Reesink atrage atenția că China, o amenințare mai mare decât Rusia, operează un sistem cibernetic „foarte complex și organizat”, care scapă în mare parte înțelegerii agențiilor de informații europene, scrie Politico. El a subliniat că spionajul chinez este mai avansat și mai periculos decât cel rusesc, o opinie susținută și de informații recente din rapoarte americane și olandeze.
În raportul anual publicat recent, serviciul de informații olandez susține că grupuri cibernetice chineze, precum Salt Typhoon, s-au infiltrat în infrastructuri critice din SUA și probabil au acționat și în Europa. Potrivit lui Reesink, aproximativ 10 țări ale Uniunii Europene ar fi fost ținta acestor acțiuni. Aceste atacuri întăresc convingerea că China, o amenințare mai mare decât Rusia, urmărește o strategie pe termen lung de influențare și destabilizare a Occidentului.
În paralel, Rusia își continuă intensificarea activităților hibride în Europa. Reesink menționează tentativele Moscovei de a perturba alegerile din Olanda, din iunie anul trecut, prin atacuri cibernetice asupra site-urilor partidelor politice și a rețelelor de transport public. În același timp, Rusia mută noi unități de artilerie în apropierea granițelor NATO, inclusiv cu Finlanda și statele baltice.
Reesink avertizează că Rusia produce mai multă muniție de artilerie decât are nevoie pentru războiul cu Ucraina și s-ar putea pregăti pentru un nou conflict într-un an de la încheierea acestuia. Cu toate acestea, subliniază că China, o amenințare mai mare decât Rusia, rămâne cea mai serioasă provocare pentru securitatea cibernetică a Europei.