Informația vine în contextul în care recent, Macron a purtat discuții cu Germania, Polonia și alte țări europene pentru a analiza dacă și cum ar putea fi extinsă descurajarea nucleară a Franței pe continent, scrie Financial Times.
Acest pas este luat în calcul pe fondul semnelor că președintele american Donald Trump dorește să reducă prezența militară americană în Europa, dar și să forțeze țările europene să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate. El a adus în discuție de mai multe ori de când a preluat mandatul că țările europene membre NATO trebuie să aloce cel puțin 5% din PIB pentru apărare, în contextul în care pragul minim actual stabilit este de 2%.
Emmanuel Macron a prezentat și trei condiții pentru ca protecția nucleară a Franței să fie extinsă și la aliații europeni. În primul rând, Parisul nu va plăti pentru securitatea altor țări. În al doilea rând, orice desfășurare a armelor nucleare ale Franței nu ar putea epuiza capacitatea sa de a se apăra. În al treilea rând, orice decizie de a utiliza bombele ar rămâne exclusiv în mâinile lui Macron.
În temeiul unui acord de partajare nucleară cu NATO, bombele nucleare se află sub controlul SUA, însă acestea sunt concepute pentru a fi transportate și lansate de avioanele pilotate de Belgia, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și Turcia.