Guvernul britanic discută cu unele țări despre posibilitatea de a trimite pe teritoriul lor migranți cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie și care nu mai au opțiuni legale ca să evite deportarea.
Prim-ministrul Keir Starmer este presat să arate că poate controla migrația, un subiect important pentru mulți votanți, care consideră că numărul străinilor este prea mare. De mai bine de zece ani, guvernele din Marea Britanie încearcă să înăsprească regulile la frontieră din acest motiv, scrie Reuters.
Keir Starmer a confirmat joi că poartă discuții cu mai multe țări despre crearea unor „centre de returnare” unde să fie trimiși străinii care nu mai au dreptul să rămână în Marea Britanie și care au epuizat toate căile de contestație. Oficialul britanic a făcut anunțul în timpul vizitei din Albania, unde a discutat despre cooperarea în domeniul migrației și a anunțat măsuri pentru combaterea rețelelor de traficanți de persoane care ajută migranții să ajungă în Marea Britanie, adesea pe bărci mici și periculoase lansate de pe coasta franceză.
Albania, însă, nu va face un astfel de acord cu Marea Britanie. În conferința de presă susținută în timpul vizitei premierului britanic, prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a precizat că țara sa testează un acord similar cu Italia, care s-a lovit până acum de multe probleme de legalitate. Premierul albanez a insistat asupra faptului că, deși alte țări ar putea adopta astfel de acorduri, el nu este de acord ca Albania să facă acest lucru pentru Marea Britanie.
Purtătorul său de cuvânt al premierului britanic a explicat că proiectul „centrelor de returnare” vizează persoanele care au pierdut toate căile legale de a rămâne în Marea Britanie, dar încearcă să întârzie deportarea prin diverse metode, cum ar fi pierderea documentelor: „Aceștia vor fi trimiși într-o țară terță sigură, în timp ce așteaptă documentația necesară, pentru a ne asigura că nu vor putea face procesul de deportare mai dificil.”
Ideea „centrelor de returnare” a migranților amintește de un plan mai vechi al guvernului conservator de a trimite solicitanți de azil în Rwanda, plan pe care Starmer l-a criticat și l-a anulat imediat ce a devenit prim-ministru.