Pe 26 mai, președintele rus Vladimir Putin a cerut măsuri punitive împotriva companiilor occidentale care încă operează în Rusia, afirmând că acestea trebuie „strangulate”, ca răspuns la ceea ce a descris drept încercări ale Occidentului de a sufoca economia rusă.
„Ar trebui să le strangulăm. Sunt complet de acord. Vorbesc fără nicio rușine, pentru că ei încearcă să ne sugrume. Noi trebuie să le răspundem”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu antreprenori ruși.
Ca parte a schimbului de prizonieri 1.000 pentru 1.000 cu Rusia, Ucraina a recuperat soldați din 46 de unități militare care nu văzuseră anterior niciunul dintre membrii lor returnat, a raportat, pe 26 mai, Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război (POW).
„Întoarcerea luptătorilor din aceste unități a fost mult timp blocată de partea rusă din diverse motive”, a declarat agenția într-o declarație, descriind rezultatul ca fiind un progres semnificativ.
Letonia solicită tuturor statelor membre ale UE să suspende eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși, invocând amenințările crescânde la adresa securității din partea Moscovei, a anunțat ministrul de externe Baiba Braze pe 25 mai.
În timp ce unele țări UE au restricționat sau au suspendat eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși, altele au continuat să proceseze cererile, menținând deschisă o cale legală pentru călătoriile rușilor în blocul comunitar.
Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, este vârful de lance al eforturilor de a asigura eliberarea a aproximativ 280 de miliarde de dolari în active rusești înghețate, a declarat șeful Serviciului ucrainean de informații externe (SZRU), Oleh Ivashchenko, pentru Ukrinform într-un interviu publicat pe 26 mai.
Născut la Kiev, Dmitriev a fost numit anterior de președintele Vladimir Putin în calitate de trimis special pentru afaceri economice, însărcinat cu facilitarea dialogului cu administrația Trump.
„Sarcina principală a lui Dmitriev este să scoată activele înghețate ale Rusiei. Aceasta este o sumă colosală pentru ei”, a declarat Ivashchenko.
Președintele american Donald Trump a ajuns să înțeleagă că președintele rus Vladimir Putin l-a înșelat cu privire la faptul că este pregătit pentru pace cu Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pe 26 mai, potrivit canalului de televiziune francez BFM.
„Cred că președintele Trump realizează că atunci când președintele Putin i-a spus că este pregătit pentru pace, l-a mințit”, a declarat Macron în timpul unei vizite la Hanoi. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este inacceptabil și extrem de grav. Nu poți spune că ești gata să vorbești și apoi să bombardezi”.
Germania, Franța, Marea Britanie și Statele Unite au ridicat restricțiile privind raza de acțiune a armelor furnizate Ucrainei, a anunțat luni cancelarul german Friedrich Merz. Decizia permite forțelor ucrainene să utilizeze echipamentele occidentale pentru a lovi ținte militare aflate pe teritoriul Federației Ruse.
Oleh Ivashchenko, șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru Ukrinform că pe teritoriul Belarusului se află transportoare de arme nucleare, dar nu există arme nucleare reale acolo, iar același lucru este valabil și pentru sistemele de rachete balistice intercontinentale Oreshnik.
„Purtătorii [de arme nucleare] sunt acolo. Asta este adevărat. Există avioane cu reacție, există sisteme de rachete Iskander. Dar nu există arme nucleare în Belarus. Acesta este un fapt”, a spus Ivashchenko.
Comunicatul final al summitului NATO care va avea loc la Haga în iunie va fi semnificativ scurtat, iar Rusia și Ucraina este posibil să nu fie menționate, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty
Postul de știri scrie că acest summit este organizat în așa fel încât să obțină aprobarea președintelui american Donald Trump și să evite conflicte de amploare similare celor de la summitul din 2018 de la Bruxelles.
Din acest motiv, potrivit RFE/RL, comunicatul final al summitului de la Haga va fi semnificativ scurtat.
Rusia pare să utilizeze de curând roboți din aplicația de mesagerie Telegram pentru a-și controla dronele de atac, asigurând date de zbor și imagini în timp real pentru operatorii umani, a raportat The Economist pe 25 mai, potrivit The Kyiv Independent.
Noul algoritm de control a fost dezvăluit într-o notă ascunsă în interiorul uneia dintre dronele rusești, posibil lăsată în urmă de un „inginer rus înțelegător”, a scris The Economist.
Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a declarat duminică faptul că dorește ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să participe la summitul NATO de la Haga de luna viitoare, a relatat cotidianul olandez NRC, citat de The Kyiv Independent.
Agenția de presă italiană ANSA a raportat la începutul acestei luni că Statele Unite s-au opus participării lui Zelenski, citând surse diplomatice anonime. Secretarul de stat american Marco Rubio a negat afirmațiile.
„Ne uităm la modul în care putem obține un loc în program pentru Zelensky și alți ucraineni”, a declarat Brekelmans în timpul unei apariții la programul de televiziune olandez WNL op Zondag, potrivit NRC.
Atacul nocturn al Rusiei asupra Ucrainei a fost cel mai amplu atac cu drone de la începutul războiului, în februarie 2022, declară luni forțele aeriene ucrainene, citate de Reuters.
Rusia a lansat 355 de drone și nouă rachete de croazieră asupra Ucrainei începând de duminică seara, o creștere față de recordul anterior de 298 de drone și 69 de rachete care au fost lansate de Rusia în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Kremlinul declară luni că afirmația președintelui american Donald Trump, potrivit căreia Vladimir Putin a „înnebunit complet”, s-ar putea datora unei supraîncărcări emoționale, potrivit Reuters.
Kremlinul i-a mulțumit însă liderului american pentru ajutorul acordat în lansarea negocierilor de pace în Ucraina.
„Suntem cu adevărat recunoscători americanilor și președintelui Trump personal pentru asistența lor în organizarea și lansarea acestui proces de negociere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre remarcile lui Trump.
Kievul a fost atacat de drone rusești pentru a treia noapte la rând, în ciuda avertismentului lui Donald Trump că, dacă Vladimir Putin încearcă să cucerească întreaga Ucraină, aceasta va duce la „căderea” Rusiei.
Trump l-a criticat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care are o relație dificilă, postând că acesta „nu face niciun favor țării sale vorbind așa cum o face. Tot ceea ce iese din gura lui cauzează probleme, nu-mi place și ar fi bine să înceteze”, notează The Guardian.
Apărarea aeriană rusă a deschis focul împotriva dronelor din apropierea sitului de producție de drone Yelabuga din Republica Tatarstan din Rusia, în timp ce alte drone au atacat o uzină chimică din regiunea Ivanovo, a raportat canalul de știri independent Astra la 26 mai, potrivit The Kyiv Independent.
Atacurile raportate împotriva instalațiilor industriale rusești au loc în timp ce Moscova își intensifică loviturile aeriene împotriva orașelor ucrainene, inclusiv Kiev.
Țările de Jos vor trimite Ucrainei, luni, restul celor 24 de avioane de luptă F-16 pe care le-au promis, a declarat duminică ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, notează The Kyiv Independent.
Ucraina a primit primele sale avioane F-16 de la Olanda și Danemarca în 2024. Avioanele de luptă de a patra generație fabricate în SUA au fost desfășurate pentru a consolida scutul aerian al Ucrainei și pentru a ajuta la respingerea atacurilor aeriene rusești.
„De asemenea, instruim piloți și tehnicieni și împărtășim doctrinele noastre militare, astfel încât Ucraina să poată construi o forță armată modernă care să se potrivească cu cea a statelor membre NATO”, a declarat Brekelmans în direct.
Donald Trump îl critică dur pe Vladimir Putin, spunând că „a înnebunit complet” din cauza intensificării atacurilor asupra Ucrainei, și avertizează că o încercare de a cuceri toată țara ar duce la „căderea Rusiei”.
„Întotdeauna am spus că vrea toată Ucraina, nu doar o parte din ea, şi poate că se dovedeşte a fi adevărat, dar dacă o va face, asta va duce la căderea Rusiei!”, a continuat Donald Trump în postare.
În timpul atacului masiv de noapte din 25 mai, rușii au lansat peste 10 rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, spune purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, la televiziune, potrivit Ukrinform.
„Pot confirma că au fost folosite rachete Kalibr. Rușii au lansat mai mult de 10 rachete. Ieri, în timpul unei emisiuni nocturne, am avertizat telespectatorii cu privire la acest lucru. Având în vedere că aviația a fost bein
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, este programat să viziteze Rusia în perioada 26-27 mai, unde intenționează să discute despre procesul de negociere în războiul Rusia-Ucraina, rolul de mediator al Turciei și eforturile pentru obținerea unei păci juste și durabile.
Fidan se așteaptă să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin în timpul vizitei, relatează Bloomberg.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat dezaprobarea puternică față de bombardamentele Rusiei din weekend asupra Ucrainei, spunând reporterilor că „nu este fericit cu Putin”, scrie The Kyiv Independent.
„Ucide o mulțime de oameni”, a declarat Trump reporterilor pe un aeroport din New Jersey înainte de a se întoarce la Washington pe 25 mai. „Nu știu ce naiba s-a întâmplat cu Putin, îl cunosc de mult timp…”
Comentariile lui Trump au urmat atacului aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei în weekend, în timpul căruia peste 600 de drone și zeci de rachete au fost lansate de vineri până duminică, într-unul dintre cele mai grele atacuri ale războiului de până acum.
Ministrul german de externe, Johann Wadephul, a făcut apel, la 25 mai, la sancțiuni suplimentare din partea UE împotriva Rusiei, în urma atacului de amploare al Rusiei din timpul nopții asupra Ucrainei, care a provocat 12 morți și 79 de răniți, potrivit The Kyiv Independent.
„(Președintele rus Vladimir) Putin nu este interesat de pace, el vrea să continue acest război, iar noi nu trebuie să permitem acest lucru, motiv pentru care Uniunea Europeană va fi de acord cu sancțiuni suplimentare”, a declarat Wadephul într-un interviu acordat ARD.
Rusia a lansat 69 de rachete și 298 de drone în noaptea de 25 mai, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei.