„M-a întrebat premierul României ce vreau să fac cu restul vieții. I-am spus că cel mai simplu pentru mine este să continui să fac ceea ce fac acum”, a relatat Dragoș Anastasiu. Printre planurile sale se numără continuarea proiectelor educaționale și sociale, cum ar fi inițiativa SuperTeach, dedicată profesorilor, și eforturile pentru atragerea diasporei înapoi acasă.
Dragoș Anastasiu a explicat că decizia de a demisiona vine după o perioadă marcată de atacuri și acuzații care, în opinia sa, riscă să afecteze reformele începute. „Indiferent ce aș spune sau face, va continua procesul de denigrare bazat pe niște fapte, dar dus la extrem. I-am spus premierului că voi face mai mult rău decât bine dacă rămân în Guvern”, a precizat acesta.
„În acest moment, în acest climat, mie mi este foarte clar că nu mai pot să ajut. Pentru că, indiferent ce-aș spune, indiferent ce-aș face, va continua procesul de denigrare, bazat pe niște fapte, dar dus la extrem. Asta este motivul pentru care, discutând cu premierul, i-am spus că voi face mai mult rău decât voi face bine și că e momentul să fac un pas în lateral, în spate, cum vreți să-l numiți și să demisionez. Plecarea mea din guvernul României nu înseamnă că reformele nu trebuie să meargă mai departe.
Am făcut pași importanți în ceea ce privește pregătirea unui pachet larg de reforme pe șapte piloni, de la frauda fiscală până la imaginea României, de la resursa umană până la simplificare, de la digitalizare, până la reforma administrativ-teritorială. Sunt pași importanți făcuți pe reforma companiilor de stat care ne produc foarte multe subvenții. Avem 15 miliarde de RON subvenții în fiecare an pe care fiecare cetățean le suportă din buzunar”, spune Anastasiu.
Vicepremierul a subliniat că plecarea sa nu trebuie să oprească procesul de reformă. El a făcut apel la continuarea planurilor pregătite în ultimele luni: reformarea companiilor de stat, reducerea subvențiilor, profesionalizarea consiliilor de administrație și îmbunătățirea performanței aparatului administrativ.
„Am făcut pași importanți în ceea ce privește pregătirea unui pachet larg de reforme, de la frauda fiscală până la imaginea României, de la resursa umană până la reforma companiilor de stat. Reformele trebuie să continue, chiar dacă eu plec”, a declarat Anastasiu.
În cadrul conferinței, el a transmis un mesaj clar și mediului de afaceri: „Îi rog pe toți cei din privat să nu se demobilizeze. Implicați-vă. Nu criticați doar, căutați oameni mai buni, mai curați, perfecți dacă se poate, dar nu stați deoparte.”
Anastasiu a punctat că retragerea sa nu este o formă de renunțare, ci o alegere responsabilă pentru a nu compromite reformele prin asocierea cu scandaluri. „Nu sunt șpăgar. Sunt un om onest. Când am avut întregul adevăr, m-am dus la DNA”, a afirmat el.
În încheiere, Dragoș Anastasiu a mulțumit familiei, colaboratorilor și premierului României, afirmând că își păstrează încrederea în capacitatea acestuia de a continua reforma. „Avem un premier decis să facă reforme. Este singura șansă reală a României în acest moment”, a concluzionat vicepremierul demisionar.