După şapte ani de Guvern socialist şi trei ani de criză economică devastatoare, 36 de milioane de alegători se pregătesc, potrivit sondajelor, să aducă la putere Partidul Popular, principalul partid de opoziţie, cu o majoritate absolută de o amploare istorică.
Liderul său Mariano Rajoy, în vârstă de 56 de ani, ar urma să conducă viitorul Guvern, după o campanie ternă şi fără suspans, care nu i-a lăsat nici o şansă adversarului său socialist Alfredo Perez Rubalcaba, în vârstă de 60 de ani.
Ultimele sondaje preelectorale, duminică, creditau dreapta cu un avans de aproximativ 17 puncte.
Socialiştii, sosiţi la putere în 2004, în contextul unei economii marcate de dezvoltarea imobiliară, nu au rezistat crizei mondiale care a izbucnit în toamna lui 2008, împingând ţara în recesiune şi propulsând şomajul la niveluri-record.
În prezent, perspectivele sunt foarte sumbre, cu o creştere nulă în cel de-al treilea trimestru, un şomaj de 21,52 la sută – 45,8 la sută în rândul tinerilor – şi ameninţarea unei reveniri la recesiune.
„Această criză îl devorează pe cel care guvernează, fie el de dreapta sau de stânga, pentru că a guverna în ultimii patru ani în Europa a însemnat a da veşti proaste, în fiecare zi, tuturor„, apreciază politologul Anton Losada, profesor la universitatea din Santiago de Compostela. „Simplul fapt de a fi la guvernare te transformă în candidat la înfrângere”.
Măsurile de austeritate anunţate începând din mai 2010, precum scăderea cu 5 la sută a salariilor funcţionarilor, îngheţarea pensiilor sau creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, au alimentat nemulţumirea socială puţin obişnuită în Spania.
Aceasta a luat formă în jurul mişcării „indignaţilor”, care denunţă precaritatea socială, „corupţia” politicienilor sau puterea finanţelor.
Cu o săptămână înaintea scrutinului, însă, mişcarea care a mobilizat zeci de mii de persoane în primăvară nu a manifestat decât timid duminică la Madrid, un posibil semn al resemnării alegătorilor.
„Contează puţin pentru cine votezi, pieţele vor veni şi vor face ca în Italia şi Grecia, îl vor pune pe cel pe care l-au ales„, a declarat Concepcion Gomez, o manifestantă de 57 de ani.
Sub sloganul „Alătură-te schimbării”, Mariano Rajoy nu a încetat să denunţe incapacitatea Guvernului de a reduce şomajul atât timp cât adversarul său pozează în apărător al serviciilor publice ca sănătatea şi educaţia, afectate de reduceri bugetare în mai multe regiuni guvernate de dreapta.
„Criza a antrenat o pierdere de încredere totală în Zapatero” după primul plan de austeritate din mai 2010, „deşi a ajuns la putere cu un capital de încredere foarte ridicat”, remarcă politologul Josep Ramoneda. „Aceasta a fost o cădere fără limită, nu a recuperat niciodată”.
După ce a renunţat să candideze pentru un al treilea mandat, şeful Guvernului Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a resemnat în iulie şi a devansat alegerile prevăzute în martie 2012.
Duminică vor fi aleşi 350 de deputaţi şi 208 senatori.
Pe lângă Partidul Socialist (PSOE) şi PP, alte 20 de partide regionale şi naţionale se prezintă la scrutin, multe dintre ele neavând şanse să intre în Parlament din cauza unui sistem electoral complex care favorizează marile partide şi partidele regionale.