Acţiunile din sectorul retail au crescut datorită datelor peste aşteptări privind vânzările din marile lanţuri de magazine din SUA în luna martie, percepute ca un semn că economia se află într-un proces de revenire susţinută.
Investitorii au reacţionat negativ după replica cu magnitudinea de 7,4 din Japonia, însă nu a avut loc o tranziţie către active sigure.
Acţiunile au evoluat predominant în stagnare în prima parte a sesiunii, iar indicele S&P 500 nu a reuşit să depăşească un prag tehnic cheie în pofida datelor favorabile privind sectorul retail şi piaţa muncii – cererile iniţiale de şomaj din SUA au scăzut peste estimări săptămâna trecută.
În acest context, indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 0,14%, iar S&P 500 a pierdut 0,15%. Piaţa Nasdaq s-a retras cu 0,13%.
Cutremurul resimţit în Japonia nu a cauzat un val tsunami sau pagube sesizabile la centrala nucleară Fukushima Daiichi, afectată sever de tsunami-ul care a urmat cutremurului devastator din 11 martie.
Titlurile de trezorerie emise de SUA, active sigure care servesc de obicei ca refugiu investitorilor de pe Wall Street, au înregistrat o creştere foarte restrânsă după cutremur.
Acţiunile companiilor japoneze listate la New York s-au depreciat, însă unii analişti consideră că această evoluţie ar putea stimula cumpărări în următoarele şedinţe bursiere.