Video EXCLUSIV. Naşterea în Suceava, ca în Evul Mediu! Gravidă: Suntem priviţi ca şi cum am fi ciumaţii ţării, autorităţile ne-au sugerat să naştem acasă!

  • Ioana din Suceava spune că autorităţile au sfătuit-o să nască acasă şi că nu au luat nicio măsură pentru a o ajuta
  • Ioana spune că cele câteva spitale din zonă care pot prelua cazurile de urgenţă nu mai fac faţă şi că a găsit cu greu o clinică privată unde să facă analizele de rutină.
  • Ioana: Suntem priviţi ca şi cum am fi ciumaţii ţării, rugăm autorităţile să redeschidă maternitatea!
8139 afișări

Ioana nu a mai fost la controalele medicale din timpul sarcinii din 3 martie. Este însărcinată în 37 de săptămâni, şi are risc de naştere prematură. Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou este închis, la fel şi clinicile private din jur. Cu mare greutate femeia a găsit o clinică privată din Bistriţa unde îşi poate face controalele de rutină. 

"Au fost denumite câteva spitale care pot să preia cazurile de urgenţă, dar acestea nu mai fac faţă, dar urgenţe însemnând doar atunci cânt ţi se declanşează naşterea. Nu suntem primite nicăieri în ţară deoarece provenim din judeţul Suceava, un judeţ cu cele mai multe cazuri de infestări, de coronavirus, aşadar suntem priviţi ca şi cum am fi ciumaţii ţării, iar autorităţile nu au luat nicio măsură, ne-au sugerat să naştem acasă, să căutăm moaşe care să poată să ne ajute." a povestit Ioana. 

Toate gravidele din Suceava cer acum ajutor autorităţilor! 

Ioana:"Rugăm autorităţile să ia o măsură, să redeschidă maternitatea, dacă acest lucru nu este posibil rugăm să denumească o altă maternitate care să preia toate cazurile gravidelor din Suceava."

Naşterea acasă sugerată de autorităţi este foarte periculoasă însă, atât pentru mamă, cât şi pentru făt! 

Ana Măiţa, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame: ”Această decizie eu am luat-o destul de devreme, aveam toate controalele medicale la zi, analizele, ceea ce în această perioadă nu mai este posibil pentru multe gravide. Ce le-aş spune gravidelor de azi care se gândesc la naşterea acasă, le-aş spune că le înţeleg perfect, dar le-aş spune că nu este o decizie pe care să o ia în pripă, de frică, este o decizie de viaţă şi de moarte. Cea mai bună decizie este să meargă să nască la spital.”

Femeile gravide din Suceava sunt redirecţionate însă spre alte spitale, precum cel din Fălticeni, Rădăuţi, Botoşani sau Iaşi. Am încercat şi noi să vedem cât de greu este să reuşeşti să găseşti un spital pentru naştere în această perioadă: 

Gravidă: ”Eu eram programată la cezariană, peste 3 săptămâni, acolo. Vă adresaţi la alt medic, vă duceţi la alt spital, deocamdată la noi în spital totul e închis. Aveţi idee cum să mă direcţionaţi şi pe mine, cum să mă descurc..La Rădăuţi sau la Fălticeni.”

La Fălticeni însă e greu să găseşti un loc dacă urmează să faci cezariană sau dacă ajungi la complicaţii şi trebuie să stai mai mult în spital!

Secretariat Spitalul din Făltceni: ”La noi, cum să vă spun, nu primim ca să stea pe o perioadă, venim, se consultă şi se pleacă acasă, nu are rost să veniţi dacă nu vă simţiţi rău, nu?”

Am încercat să sunăm şi la maternitatea Elena Doamna din Iaşi. Ce răspuns primeşte o gravidă care trebuia să nască peste o săptămână la Spitalul Judeţean din Suceava?

Secretariat maternitatea Elena Doamna din Iaşi: ”Chemaţi salvarea, doamnă, şi vă duce unde trebuie, la clinica de gardă. Noi nu suntem de gardă. Nu, doamnă, chemaţi salvarea şi salvarea vă duce unde trebuie!”

Gravidele speră însă ca autorităţile să le ducă unde trebuie, adică în unităţi sanitare apropiate de casa lor, unde să nască fără griji! 

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici