Laboratorul din Wuhan, controversata instituţie de la care se presupune că a plecat pandemia de COVID 19. Ce se ascunde în spatele uşilor închise?

  • Institutul de Virusologie din Wuhan este la doar câţiva kilometri de piaţa de unde se presupune că a pornit pandemia cu COVID 19
  • Luc Montagnier, câştigător al premiului Nobel pentru Medicină, spune că în Laboratorul din Wuhan se lucra la un vaccin pentru HIV
  • Laboratorul din Wuhan lucra cu agenşi patogeni foarte periculoşi
3656 afișări
Imaginea articolului Laboratorul din Wuhan, controversata instituţie de la care se presupune că a plecat pandemia de COVID 19. Ce se ascunde în spatele uşilor închise?

Laboratorul din Wuhan, controversata instituţie de la care se presupune că a plecat pandemia de COVID 19. Ce se ascunde în spatele uşilor închise?

Cu siguranţă că şi tu ai auzit de celebrul laborator din Wuhan de la care se presupune că e plecat COVID 19 şi care a pornit pandemia.

Tot mai multe voci internaţionale printre care şi preşedintele SUA Donald Trump, acuză China de faptul că virusul SARS-COV 2 provine de la ei dintr-un laborator.

Privirile s-au îndreptat repede către Institutul de Virusologie din Wuhan, un laborator cu biosecuritate nivel 4, care lucrează cu agenţi patogeni foarte periculoşi şi care se află la doar câţiva kilometri de piaţa de animale vii de unde se presupune că a plecat virusul ucigaş.

Care e treaba cu acest laborator? Ce studii se făceau în el şi de ce se află în mijlocul acestui scandal internaţional?

Scurtă istorie a Institului de Virusologie din Wuhan

Institutul Wuhan s-a deschis în 1956 ca o instalaţie de microbiologie, cu accent pe agricultură. De-a lungul anilor, institutul şi-a extins cercetările pentru a include bolile infecţioase umane. După SARS în 2002, China şi-a dat seama că are nevoie de un laborator capabil să efectueze cercetări asupra grupului mortal şi extrem de transmisibil de agenţi patogeni cunoscuţi ca P4, informează South China Morning Post.

Bazele laboratorului care urma să fie deschis în 2018 s-au pus încă din 2004, când China şi Franţa au semnat un acord pentru construirea laboratorului de 300 de milioane de yuani (42,4 milioane USD) din Wuhan. Acesta a fost modelat pe laboratorul P4 Jean Mérieux-Inserm din Lyon, unde virusul Ebola a fost confirmat şi caracterizat pentru prima dată în 2014.

Cum se lucrează într-un laborator cu biosecuritate BSL 4?

Cerinţele de securitate pentru un astfel de laborator sunt stricte. Cercetătorii trebuie să poarte costume de presiune pozitivă şi să lucreze continuu în ture de patru până la şase ore, fără pauze de baie sau de masă. 

Potrivit unui articol despre siguranţa de pe site-ul web al institutului publicat anul trecut, aceştia trebuie să îşi schimbe hainele şi să se supună unei proceduri de dezinfectare chimică, care durează o jumătate de oră atât la intrarea cât şi la ieşirea din instalaţie.

"Deoarece laboratorul P4 cercetează microorganisme extrem de patogene, în interiorul laboratorului, odată ce tuburile de testare a virusului au fost deschise, este ca şi cum ar deschide cutia Pandora", se arată în aviz. „Aceşti viruşi pot veni şi pleacă fără urmă, iar în timp ce există diferite măsuri de protecţie, totuşi este necesar ca cercetătorul să funcţioneze cu atenţie pentru a evita riscurile cauzate de erorile operaţionale”, a declarat Song Donglin, şeful proiectului de laborator, pentru Guangzhou Daily în 2018.

De ce există suspiciuni că virusul SARS-COV 2 a plecat din Institutul de Virusologie din Wuhan?

 O teorie intersantă a plecat chiar de la câştigătorul premiului Nobel pentru Medicină din 2008 Luc Montagnier care împreună cu Françoise Barré-Sinoussi şi Harald zur Hausen au descoperit virusul imunodeficienţei umane (HIV).

 Într-un interviu acordat unui canal de ştiri francez, Montagnier a afirmat că virusul, care provoacă infecţia cu COVID-19 care provoacă ravagii în întreaga lume, a fost rezultatul unei încercări de fabricare a unui vaccin împotriva HIV într-un laborator chinez.

Luc Montagnier a susţinut că prezenţa unor elemente de HIV şi germeni de malarie în genomul coronavirusului este „extrem de suspectă” şi „nu ar fi putut apărea în mod natural”. 

Cercetătorul francez a susţinut, de asemenea, că ar fi avut loc un „accident”  în laboratorul naţional de biosiguranţă din Wuhan, care este specializat în coronavirusuri din anii 2000.

Un alt virolog francez Étienne SimonLorière a declarat pentru AFP că „acestea sunt elemente foarte mici care se regăsesc la alţi viruşi ai aceleiaşi familii”, informează presa franceză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a mai spus că nu există nicio dovadă a faptului că virusul SARS-CoV-2 a fost creat într-un laborator din China.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici