Mărturia unui student voluntar într-un spital Covid: Am trăit singurătatea celor care mor fără să vorbească cu rudele

  • Un student de la Facultatea de Medicină din Galaţi a povestit experienţele trăite în perioada de voluntariat de la Spitalul Judeţean din oraş.
  • El a îngrijit numeroşi bolnavi de Covid 19 şi spune că l-au impresionat dramele celor care au murit fără să-şi ia rămas bun de la rude.
3790 afișări
Imaginea articolului Mărturia unui student voluntar într-un spital Covid: Am trăit singurătatea celor care mor fără să vorbească cu rudele

Mărturia unui student voluntar în spital Covid: Am trăit singurătatea celor care mor fără să vorbească cu rudele

Răzvan Iacob este student în anul VI la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Începând din luna decembrie, el este voluntar la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei.

El povesteşte că în spital a lucrat în corturile cu bolnavi afectaţi de virusul SARS-CoV-2, la UPU în triaj şi la stabilizarea pacienţilor. De asemenea, a fost solicitat să se ocupe de tratamentul pacienţilor şi de monitorizarea funcţiilor vitale.

Chiar dacă voluntariatul s-a suprapus peste sesiunea de iarnă, Răzvan Iacob a continuat să vină la spital, având ture de opt ore.

„Practic, am avut calitatea unui asistent medical generalist, dar fără licenţă. Am lucrat în ture de zi de opt ore, sub coordonarea asistentului şef sau direct a medicului (...) Am învăţat multe, atât din punct de vedere profesional cât şi în plan personal. Au fost zile mai bune, dar şi momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viaţă fără să apuce să vorbească cu rudele”, a povestit Răzvan Iacob.

Studentul mai spune că pacienţii şi cadrele medicale apreciază efortul lui şi al colegilor săi. El recunoaşte că lucrurile pe care le-a văzut în saloanele spitalului l-au schimbat.

„A contat ajutorul nostru. Am văzut personalul din spital un pic mai relaxat, atunci când ne ştia la datorie. Mai ales în perioadele superaglomerate. Şi bolnavii au avut încredere în noi. Unii ne-au şi felicitat pentru că ne-am oferit să ajutăm. Nu am avut cazuri, nici eu, nici colegii, în care să fim respinşi sau apostrofaţi (...) M-am schimbat şi eu un pic. După toată experienţa aceasta cred că ar trebui să fim cu toţii mai buni, să contribuim fiecare cu ce putem pentru a trece peste pandemie. Am văzut cum se moare în deplină singurătate – pacienţii văd doar alţi bolnavi şi nişte combinezoane albe. De multe ori nu apucă să îşi ia rămas bun de la cei dragi. Cred că vulnerabilitatea asta ar trebui să ne facă, să apreciem mai mult ceea ce contează cu adevărat, de fapt: familia şi prietenii”, a tras concluzia tânărul voluntar.

62 de studenţi de la Facultatea de Medicină din Galaţi fac voluntariat în unităţi sanitare din Galaţi, Brăila şi Tecuci. În perioada de voluntariat unii s-au infectat cu virusul SARS CoV-2 în ciuda măsurilor de protecţie. Între timp, cei mai mulţi s-au vaccinat şi au prelungit contractele de voluntariat pe perioada semestrului II.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici