Atentatele de la Bruxelles: Bulversaţi şi empatici, artiştii francezi schiţează desene emblematice

Artiştii francezi au invadat marţi reţelele de socializare cu desene simbolice ce reflectă empatia cu victimile seriei de atacuri din Bruxelles, schiţând personaje emblematice din cultura belgiană, printre care Manneken-Pis, statuia de bronz din Bruxelles şi Tintin, reporter din benzile desenate.

1300 afișări
Imaginea articolului Atentatele de la Bruxelles: Bulversaţi şi empatici, artiştii francezi schiţează desene emblematice

Atentatele de la Bruxelles: Bulversaţi şi empatici, artiştii francezi schiţează desene emblematice

"Şi eu simt la fel, Căpitane, câteodată mă gândesc să aselenizez, să mă mut pe Lună", spune într-unul dintre desenele artiştilor băiatul pe nume Tintin, tânăr reporter belgian, personajul de benzi desenate creat de artistul belgian Georges Rémi, adresându-i-se obraznicului, cinicului şi morocănosului Căpitan Haddock. (Căpitanul îl ajută pe Tintin în aventura detectării unor scandaluri controversate din perioada în care trăieşte, în decupajul poveştii din celebrele benzi desenate, "Aventurile lui Tintin" - n. r.).

Desenatorul Joann Sfar l-a creionat pe Tintin, marţi dimineaţă, după atentatele din Bruxelles exprimându-şi năzuinţa de-şi găsi refugiu pe Lună după întâmplările tragice de pe Terra, iar artiştii Plantu, Baudry şi Bidu i-au urmat exemplul.

 

 

 

Desenele artiştilor reflectă empatia, şocul şi tulburarea după atacurile teroriste, transmite Le Figaro. Unele dintre desene îl evocă pe Le Manneken-Pis, o statuie simbolcă din oraşul Bruxelles, ce-l reprezintă pe copilul care a salvat oraşul de la nimicire, când olandezii au vrut să incendieze cetatea.

Prin schiţarea unor chipuri înlăcrimate, unul de francez, altul de belgian, ilustratorul Plantu a vrut să pună în lumină spiritul de solidaritate şi de fraternitate dintre cele două ţări. "13 noiembrie...22 martie", a scris Plantu. Două date cu semnificaţie funestă ce vor deveni jaloane în istoria Franţei şi a Belgiei.

 

 

 

Joann Sfar a creat trei desene: unul este cu Le Manneken-Pis, de obicei nostim, care se tânguie în desen, iar în altă ilustraţie, Tintin îşi împreunează mâinile cu ale Căpitanului Haddock ce pare înspăimântat după atacurile din Bruxelles.

Ilustratorul Bidu îşi exprimă furia printr-un desen în care este înfăţişat Căpitanul Haddock fugărind un terorist înfricoşat. În ilustraţia lui Bidu, Căpitanul Haddock aleargă după terorist, debitând insultele comice ce l-au consacrat în benzile desenate: "Ectoplasmă ce eşti, curcan atrofiat, castravecior uscat, canalie, mişelule!" Într-un alt desen, Bidu îi numeşte pe terorişti "gândaci de bucătărie."

 

 

 

Tintin însă apare în nenumărate desene, pe profilurile de Twitter ale artiştilor. Reporterul Tintin are ochii în lacrimi, privirea fixă şi ţinteşte orizontul pustiu descumpănit sau se opune în cuvinte percutante obscurantismului şi ororii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici