CNA a atenţionat Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV, pentru abateri în reflectarea campaniei

CNA a decis, duminică, să transmită scrisori de atenţionare posturilor Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV, care au încălcat legislaţia privind reflectarea campaniei în audiovizual, difuzând sondaje de opinie şi, respectiv, declaraţii ale unor candidaţi, în afara spaţiului destinat campaniei.

42 afișări
Imaginea articolului CNA a atenţionat Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV, pentru abateri în reflectarea campaniei

CNA a atenţionat Antena 1, Antena 3 şi Realitatea TV, pentru abateri în reflectarea campaniei (Imagine: Mediafax Foto)

Membrii CNA s-au întâlnit duminică pentru a discuta modul în care posturile de radio şi televiziune reflectă ziua alegerilor parlamentare.

Potrivit lui Răsvan Popescu, duminică, până la ora 17.00, au fost sesizate câteva abateri de la legislaţia privind campania electorală.

"CNA a atenţionat unele posturi pentru difuzarea unor declaraţii ce puteau fi considerate ca făcând propagandă unor partide politice sau pentru alte abateri", a spus Popescu.

Astfel, Antena 3 şi Antena 1 au primit scrisori de atenţionare, din cauză că au difuzat vineri un sondaj CCSB (Compania de Cercetare Sociologică şi Branding), încălcând astfel art. 15, alin. 3 din Decizia nr. 792 din 2008 privind campania electorală în audiovizual, potrivit căruia "Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă".

Scrisoarea de atenţionare către Antena 3 a inclus şi faptul că postul a difuzat, duminică, în ziua votului, declaraţii ale unor oameni politici, precum Mircea Geoană şi Theodor Stolojan, care au conţinut mesaje electorale.

Astfel, Antena 3 a încălcat art. 16, alin. c din Decizia 792, potrivit căruia "Cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise: c) comentarii privind campania electorală".

Totodată, duminică, CNA a decis să transmită o scrisoare de atenţionare şi postului Realitatea TV, întrucât sâmbătă, la ora 11.16, în cadrul unei ediţii speciale difuzate sub genericul "Povara creditelor", a fost intervievat telefonic Dan Vlaicu, candidat PNL la parlamentare.

Acesta a fost prezentat în calitate de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Totuşi, potrivit CNA, Realitatea TV a încălcat art. 16, alin. b din Decizia 729, care spune: "Cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise: b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe", cu excepţia celor care beneficiază de dreptul la replică.

În plus, Consiliul a atenţionat Realitatea TV şi pentru staţia sa de la Sibiu, întrucât Realitatea TV Sibiu a încălcat prevederile art. 15, alin. 3 din Decizia nr. 792, difuzând, duminică, o anchetă de stradă privind portretul parlamentarului ideal în care "oamenii exclud din start că femeile pot fi parlamentari buni".

Potrivit CNA, Realitatea TV Sibiu a încălcat art. 15, alin. 3 din Decizia 792 potrivit căruia "cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă".

Consiliul a atenţionat şi patru televiziuni locale şi un post de radio din provincie, care au încălcat legislaţia referitoare la desfăşurarea campaniei electorale în audiovizual. Canalele TV care au primit scrisoare de atenţionare de la Consiliu sunt TV Neptun Constanţa, CTV Constanţa, RTT Braşov şi AXA TV Transilvania. În acelaşi timp, a fost atenţionat şi postul de radio din Târnăveni.

Potrivit lui Răsvan Popescu, CNA va continua să monitorizeze situaţia până la închiderea urnelor. "În general se poate spune că majoritatea celor 130 de posturi de televiziune şi 211 radiouri care relatează despre desfăşurarea alegerilor respectă legislaţia audiovizuală", a spus şeful CNA.

Campania electorală în audiovizual s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00. Campania electorală în audiovizual s-a desfăşurat non-stop, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 31 octombrie, ora 00:00 - 29 noiembrie, ora 7:00, potrivit Deciziei CNA nr. 792 din 2008 privind campania electorală în audiovizual.

Potrivit aceleiaşi Decizii, cu 24 de ore înainte de începerea votării sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri şi ştiri electorale, dar şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă şi prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici