Estrada şi Telestar, între noile televiziuni obligatorii pentru cablişti, în ciuda audienţelor mici

CNA a stabilit lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu de toţi cabliştii, printre posturile nou intrate în această listă numărându-se Estrada TV, la care apare Stelian Fulga, "terapeut şcolit de călugării shaolin", şi Telestar, deţinut de soprana Gabriela Cegolea.

3925 afișări
Imaginea articolului Estrada şi Telestar, între noile televiziuni obligatorii pentru cablişti, în ciuda audienţelor mici

Estrada şi Telestar, între noile televiziuni obligatorii pentru cablişti, în ciuda audienţelor mici (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, în şedinţa de joi, publicarea listei "must-carry", conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH), şi urmează să fie publicată, joi, pe pagina de internet a CNA.

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

TITLURILE ZILEI

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2016 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

De asemenea, pe lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu de cabliştii din România, se regăsesc televiziunile TV5 şi Moldova 1, programe a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale între România şi Franţa, respectiv Republica Moldova. Totuşi, în cazul televiziunii publice de la Chişinău, obligativitatea retransmisiei este amânată până la rezolvarea de către Compania "Teleradio - Moldova" a problemelor tehnice care vizează transmisia programului pe teritoriul României.

În plus, pe lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2016 se regăsesc 30 de televiziuni comerciale, selectate în ordinea indicelui anual de audienţă (comunicat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor, pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015): Antena 1, Kanal D, Antena 3, România TV, Naţional TV, Prima TV, Antena Stars, B1 TV, Realitatea TV, Digi 24, Favorit TV, Taraf TV, Euforia Lifestyle TV, Kiss TV, Zu TV, Trinitas TV, U TV, Naţional 24 Plus TV, Music Channel, TV H, Neptun TV, Speranţa TV, Naşul TV, H!T Music Channel, Inedit TV, Alfa Omega TV, Travel Mix, Credo TV, Estrada TV şi Telestar.

Faţă de 2015, în acest an au devenit obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România televiziunile generaliste Estrada TV şi Telestar.

Estrada TV a ajuns de mai multe ori în atenţia CNA în ultimul an din cauza promovării unor tratamente naturiste de către Stelian Fulga, care se prezintă ca fiind "terapeut şcolit de călugării shaolin".

Pe de altă parte, televiziunea Telestar difuzează programe italieneşti, inclusiv muzică, talk-show-uri şi cursuri de limba italiană, fiind deţinută de societatea Telestar Diffusion SRL, ai cărei asociaţi sunt soprana Gabriela Cegolea şi de cetăţeanul italian Sergio Barusco.

Membrii CNA au fost nemulţumiţi de faptul că Estrada TV şi Telestar, care au avut audienţe foarte mici anul trecut (Estrada TV a avut o medie anuală de 255 telespectatori, iar Telestar, de 29 de telespectatori), trebuie incluse în această listă a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, însă aceştia au precizat că legislaţia audiovizualului nu poate fi încălcată.

În scopul includerii în lista "must carry", radiodifuzorii interesaţi declară la CNA, până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru anul calendaristic în curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. Declaraţia este valabilă până la data de 15 ianuarie a anului următor.

Pe de altă parte, CNA trebuit să publice lista "must-carry" până la data de 1 februarie.

În maximum 7 zile de la publicarea listei "must carry", distribuitorii de servicii de programe trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare reţea de comunicaţii electronice în funcţiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligaţi să le retransmită potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă în maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

Lista "must carry" produce efecte după obţinerea de către distribuitorii de servicii a unui nou acord al CNA privind modificarea structurii ofertei lor de servicii de programe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici