INTERVIU - Marcello Mottadelli, coordonatorul muzical al Operei Naţionale Bucureşti: Colectivul Operei trebuie să fie unit, să meargă în aceeaşi direcţie, să servească muzica FOTO/VIDEO

Dirijorul Marcello Mottadelli, noul coordonator muzical, cu atribuţii de director artistic al ONB vorbeşte într-un interviu pentru MEDIAFAX despre legăturile sale cu România, despre pasiunea de a dirija, exprimând că speră că odată cu venirea sa, colectivul Operei "va merge în aceeaşi direcţie".

500 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Marcello Mottadelli, coordonatorul muzical al Operei Naţionale Bucureşti: Colectivul Operei trebuie să fie unit, să meargă în aceeaşi direcţie, să servească muzica FOTO/VIDEO

INTERVIU - Marcello Mottadelli, coordonatorul muzical al Operei Naţionale Bucureşti: Colectivul Operei trebuie să fie unit, să meargă în aceeaşi direcţie, să servească muzica FOTO/VIDEO

Opera Naţională Bucureşti deschide vineri, 14 octombrie, o nouă stagiune de spectacole inaugurată prin Gala Extraordinară de Operă, orchestra fiind condusă de coordonatorul muzical Marcello Mottadelli, regia şi conceptul artistic aparţinând coordonatorului de balet Renato Zanella, iar scenografia fiind semnată de Doina Levintza.

De-a lungul programului galei, pe scena Operei vor urca atât artişti internaţionali, de pe marile scene, dar şi artişti români.

Cu ocazia acestui eveniment, Marcello Mottadelli vorbeşte într-un interviu acordat MEDIAFAX despre surprizele galei de operă, despre bucuria întâlnirii cu publicul românesc, public pe care dirijorul şi coordonatorul muzical al ONB îl invită „să participe în mod activ. Nu-mi place existenţa unei bariere între cine cântă şi cine ascultă. Aş vrea să fie ca o petrecere pentru toţi.”

De asemenea, Marcello Mottadelli se prezintă drept un muzician cu legături apropiate şi profunde cu România, o parte din profesorii săi fiind de origine română. Pasionat, elegant şi meticulos cu muzica dar şi cu programul său, Mottadelli exprimă că se simte onorat de a face parte din colectivul operei, pe care şi-l doreşte „unit”, optimist şi mereu în slujba muzicii.

Prezentăm interviul acordat MEDIAFAX de Marcello Mottadelli:

Reporter: Domnule Mottadelli, sunteţi noul coordonator muzical, cu atribuţii de director artistic al ONB. Aveţi o carieră vastă, aţi dirijat orchestre pe tot mapamondul, din Elveţia, la Minsk, Cairo sau Cape Town. Cum este să dirijaţi muzica şi să o prezentaţi diferitor popoare, diferitor ţări?

Marcello Mottadelli: Este extreme de uşor. Pentru că muzica nu are granite, nu are naţionalităţi, nu are bariere. Totul este un limbaj universal. Muzica este limbajul exceptional al comunicării. Când facem muzică împreună nu există niciun fel de diferenţe oriunde în lume.

Reporter: În prezent sunteţi la Opera Naţională din Bucureşti. Care a fost prima dvs impresia când aţi ajuns aici?

Marcello Mottadelli:  Am ajuns în România la mijlocul lui decembrie 2015 aşa că am avut o escală destul de mare până să ajung la ONB. Am început la Craiova, am avut norocul să dirijez „Tosca” şi „Simone Boccanegra”, reprezentaţie la care a participat şi Beatrice Rancea. După aceasta, Beatrice Rancea m-a chamet la Opera din Iaşi şi ulterior s-a mutat în Bucureşti şi mi-a cerut sprijinul. Am acceptat imediat fără nicio umbră de îndoială pentru că doresc să îmi ofer sprijinul. Sunt extrem de bucuros să fiu în Bucureşti, la ONB unde mă simt ca acasă.

Reporter: Aţi studiat iniţiat orga. Cum de v-aţi îndreptat de la orgă la dirijat orchestre?

Marcello Mottadelli:  În primul rând, în educaţia mea muzicală sunt foarte multe elemente româneşti. De pildă, profesorul meu de orgă era român. Michael Rădulesc preda la Musikschule din Viena. De asemenea, primul meu profesor de dirijorat Acél Erwin era român din Timiţoara. Am multă educaţie muzicală românească în viaţa mea. Trecerea de la orgă la dirijat orchestra nu este o diferenţă foarte mare. A dirija este un vis deşi la prima vedere nu produci muzică, nu cânţi la un instrument. E greşit. Instrumentul meu e orchestra. În trecut, am fost la un seminar de muzică în Viena, la un masterclass de dirijat şi nu prea mă pricepeam pentru că nu mai studiasem aşa ceva. La cest curs de dirijat cu dl Erwin, după trei zile i-am spus că plec acasă, ceilalţi erau extrem de buni. Simţeam că sunt un dezastru. Şi m-a încurajat, mi-a spus să rămân, să exersez şi să am răbdare. Şi aşa am făcut. Orga este un instrument fantastic ca să te pregăteşti pentru orchestră. Pentru că trebuie să ai o privire orizontală asupra muzicii, nu verticală aşa cum o au pianiştii sau alţi instrumentişti. De asemenea, contrapunctul şi nu în ultimul rând sunetele. Sunetul orgii este unul masiv. Orga m-a învăţat cum să fac muzică cu un instrument care nu e dinamic, scoate sunete de aceeaşi intensitate. Organistul foloseşte un alt mod de a da expresivitate muzicii: frazarea (legato, staccato, portato etc) şi respiraţia.

Reporter: Ce doriţi să realizaţi la ONB în calitate de director artistic?

Marcello Mottadelli: Sunt coordonator artistic cu atribuţii de director artistic. Este o misiune dificilă pentru că implică şi munca cu mentalităţi. Cred că merge foarte bine la această dată. Trebuie să fim conştienţi că tot colectivul Operei Naţionale Bucureşti e necesar să fie unit, să meargă în aceeaşi direcţie. Cu toţii servim un scop superior: muzica şi cu toţii trăim sub acoperişul ONB. Aşa că trebuie să gândim pozitiv, să fim cu toţii uniţi, să servim muzica. Aceasta este ţinta principală.

Reporter: Sunteţi un muzician italian, cum vă înţelegeţi cu muzicienii români, ce limbă folosiţi pentru a comunica?

Marcello Mottadelli: Sunt norocos pentru că vorbesc şase limbi străine, dar învăţ şi limba română. Româna şi italiana sunt extrem de asemănătoare aşa că ne înţelegem foarte bine. Nu e nicio problemă în privinţa comunicării mai ales când e vorba de muzică. Sincer, nu am timp să cunosc oameni în afara Operei pentru că muncesc în fiecare zi până la ora 2 noaptea şi mă trezesc în fiecare dimineaţă la 7:30 pentru a fi la birou, la ONB pentru că am, după cum v-am spus, două slujbe: partea artistică, de dirjior şi partea de coordonare, de director artistic. Este mult pentru că sunt o persoană disciplinată în muncă. La acest moment nu am o viaţă personală, nu am timp să ies la petreceri, sau să mă plimb pentru că servesc muzica. Simt responsabilitatea tuturor oamenilor care lucrează cu mine şi pentru mine. Sunt foarte disciplinat. Oamenii mă întreabă cum mi se pare Bucureştiul, dacă îmi place. Ca să fiu sincer, nu îl cunosc, pentru că ştiu doar două locuri: apartamentul în care locuiesc în prezent şi clădirea ONB. Sunt aici pentru a lucra cât de mult pot, mânânc pentru muzică, respir pentru muzică, dorm pentru muzică, mă concentrez doar pe ceea ce fac şi pentru a nu greşi.

Reporter: Ce prespune postul de coordonator artistic? Ce faceţi concret?

Marcello Mottadelli:  Sunt responsabil cu coordonarea artiştilor lirici ai Operei, pentru membrii orchestrei, ai corului, toate departamentele Operei şi de asemenea, trebuie să dirijez...vreau să spun că am norocul să dirijez.

Reporter: Vineri, la ONB va fi gala extraordinară de Operă. Ne puteţi spune la ce se poate aştepta publicul meloman care va participa la această gală. La aceste eveniment se regăsesc şi lucrări care vă plac în mod deosebit?

Marcello Mottadelli: Da. În primul rând, am o mentalitate diferită faţă de ceilalţi dirijori, am viziunea mea personală. În primul rând, teatrul de operă nu este făcut din artişti, din muzicieni sau cântăreţi, ci este făcut din oameni. E un lucru foarte important. Când relaţionez cu orchestra relaţionez cu omul, nu cu instrumentul. Pentru mine omul este cel mai important. În privinţa publicului cred că un concert de operă trebuie să fie ca un prânz luat împreună unde stăm cu toţii la masă şi ne bucurăm de bucate. Merindele, şampania, sau tot ce doriţi, ce vă place sunt muzica. Cu toţii suntem artiştii, oamenii care organizează tot şi publicul nostru care permite desfăşurarea muzicii. Aş dori ca la această gală publicul să participe în mod activ. Nu-mi place existenţa unei bariere între cine cântă şi cine ascultă. Aş vrea să fie ca o petrecere pentru toţi. Publicul nostru plăteşte biletul pentru spectacolele noastre, publicul este motorul care ajută la supravieţuirea operi. Trebuie să mulţumim publicului pentru prezenţa sa, pentru sprijinul său. Este o mare onoare să fim prezenţi aici şi nu voi uita asta niciodată.

Licenţiat în cadrul Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano, Marcello Mottadelli şi-a început cariera în anul 1999, ca dirijor principal al Berner Symphoniker la Stadttheater Bern, Elveţia. În anul 2001, şi-a făcut debutul în Statele Unite ale Americii la Opera din Colorado cu „Turandot”. În acelaşi an şi-a făcut debutul şi în Africa de Sud, dirijând „Rigoletto” şi „Simfonia nr. 2” a lui Gustav Mahler la Opera din Cape Town.

Marcello Mottadelli a avut onoarea să fie invitat la renumitul Concert pentru Premiul Nobel din Stockholm, în 2011, unde a dirijat Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, alături de tenorul Joseph Calleja, în prezenţa laureaţilor premiului Nobel şi a familiei regale suedeze.

În August 2015 a dirijat „La Traviata” la Opera på Skäret din Suedia şi în Februarie a dirijat „Tosca” şi „Simon Boccanegra”, în Craiova. Tot în România a dirijat „Rigoletto” si „Boema” la Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici