Video INTERVIU - Renato Zanella, coordonatorul trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti: "De când Beatrice Rancea este director, ONB a atins rapid echilibrul, este funcţională" - FOTO, VIDEO

Coregraful italian Renato Zanella, care este de câteva luni noul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, vorbeşte într-un interviu pentru MEDIAFAX despre oportunitatea de a lucra în cadrul instituţiei, despre obiectivele sale şi despre admiraţia pentru cultura română.

1510 afișări

Renato Zanella a fost desemnat la finalul lunii august de către Beatrice Rancea, directorul general interimar al ONB, noul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti. Deşi ocupă această funcţie de cinci săptămâni, coregraful italian declară că se simte deja parte a ansamblului ONB, declarându-se onorat de invitaţia de a coordona corpul de balet: „Cred că o astfel de ocazie nu vine de două ori în viaţă. Cred că indiferent de ceea ce s-ar putea crede, când o companie, o ţară ca România, o capitală ca Bucureşti şi Opera Naţională te invită să vii aici, să lucrezi şi să-ţi iei această sarcină de a coordona o companie de balet, nu poţi spune nu.”, afirmă Zanella.

Deşi îi succedă balerinului şi coregrafului Johan Kobborg, care a demisionat în luna aprilie din toate funcţiile deţinute la ONB, Renato Zanella a declarat că nu a avut „vreun contact direct cu acea scriză sau acel scandal”, dar că de la respectiva criză, după ce Beatrice Rancea a preluat conducerea instituţiei „ONB a atins rapid un echilibru”.

Zanella este de părere că relaţia sa cu corpul de balet este una bazată pe comunicare şi înţelegere: „Cred că suntem foarte sincronizaţi şi că ne înţelegeam foarte bine împreună.”

Totodată, Renato Zanella şi-a exprimat curiozitatea faţă de publicul românesc declarându-se nerăbdător să îl cunoască la Gala Extraordinară de Balet programată pentru duminică 16 octombrie, la ONB, a cărei regie şi conceptul artistic îi aparţin.

Nu în ultimul rând, Renato Zanella şi-a exprimat pasiunea pentru dans, fie el clasic sau modern, pentru coreografie („coregrafia este o formă de iubire”) punctând că „e minunat să simţi că ai libertatea de a crea.”

Prezentăm interviul acordat MEDIAFAX de Renato Zanella:

Reporter: Domnule Zanella, povestiţi-mi despre decizia dvs de a vă alătura Operei Naţionale.

Renato Zanella: Decizia mea de a veni aici a fost una foarte rapidă. Am venit în vară să o întâlnesc pe doamna Beatrice Rancea care îmi oferise oportunitatea de a participa la galele Operei şi pe măsura discuţiilor s-a interesat şi m-a întrebat dacă eram liber de contract sau dacă aveam vreun contract cu vreo companie. I-am spus că nu, că îmi doresc să rămân pentru o perioada în zona freelancing-ului. Am întrebat-o de ce şi mi-a spus că vrea să îmi propună să vin la ONB pentru a fi coordonatorul trupei de balet. Am întrebat-o când aş putea începe şi mi-a spus că într-o săptămână. Cred că o astfel de ocazie nu vine de două ori în viaţă. Cred că indiferent de ceea ce s-ar putea crede, când o companie, o ţară ca România, o capitală ca Bucureşti şi Opera Naţională te invită să vii aici, să lucrezi şi să-ţi iei această sarcină de a coordona o companie de balet, nu poţi spune nu. Am spus că este o şansă pentru mine de a închide cercul. Am o relaţie foarte frumoasă cu România, cu artiştii acestei ţări şi am spus: „Da, accept, am nevoie doar de o săptămână să mă întorc să-mi fac bagajele, să închei lucrurile în Viena şi să mă întorc”.

Reporter: Veniţi la ONB după demisia lui Johan Kobborg şi în contextul unor problemele interne ale ONB. Nu credeţi că veţi avea o misiune dificilă pe noul post?

Renato Zanella: Nu, cred că a fost o tranziţie între dl Kobborg şi mine făcută de dl Gigigel Ungureanu, prim-balerin al companiei. Am făcut o muncă extraordinară pentru a trece de la vechiul director la noul director. Am organizat o audiţie cu dansatori de excepţie din lumea întreagă. Cred că suntem foarte sincronizaţi şi că ne înţelegeam foarte bine împreună. Nu am avut vreun contact direct cu acea scriză sau acel scandal. Dacă nu aş fi ştiut că a avut loc tensiuni în trecut, nu aş fi observat. Pentru mine a fost un punct de maximă tensiune, unul regretabil. Sunt convins că adevărul este undeva la mijloc, nu este de-o parte sau de alta, dar cred că în perioada în care Beatrice Rancea a preluat conducerea, ONB a atins rapid un echilibru. Este funcţională, echipa este excelentă, comunicativă. Cu excepţia faptului că repertoriul trebuie adaptat astăzi, nu sunt obstacole. Îl văd ca pe un moment pozitiv din perspectiva a ceea ce vă pot spune doar după cinci săptămâni de muncă.

Reporter: Cum vă înţelegeţi cu balerinii? Cum comunicaţi?

Renato Zanella: Da, este un grup internaţional. Mă ajută experienţa. Prima mea misiune de director al unei trupei de balet a fost la 32 de ani. Acum am 55 de ani. Am fost toată viaţă la diferite companii director al trupelor de balet, am călătorit mult în carieră, chiar şi mai mult în calitate de coregraf , din Franţa, în Elveţia, Germania, Austria, Grecia, Italia, Viena, SUA, iar în prezent aici. Am învăţat să comunic cu oamenii, să îi înţeleg, am învăţat să fac tranziţia între diferite sisteme. Posibilităţile, ingredientele şi ceea ce am întâlnit aici sunt excelente. Sper acum să începem de săptămâna viitoare comunicarea cu publicul românesc. Nu cunosc încă publicul românesc. Am petrecut aici o serară minunată cu „Văduva veselă” în regia lui Andrei Şerban, când a venit Opera Naţională din Iaşi. Am simşit un public foarte cald, implicat. Iar acum aştept publicul la galele noastre, gala de pe 14 şi cea de pe 16. Acestea sunt cele mai importante momente ale debutului meu aici: să demarăm comunicarea cu publicul şi să construim o relaţie cu publicul. Să vină să ne vadă, să ne înţeleagă, să ne ofere sprijin. Aparţinem publicului nostru. Nu suntem separaţi de public. Am fost mereu educat în acest sens, să trăiesc cu publicul. Cultura română este uimitoare, la fel şi aici în Bucureşti. Provocările mele aici în afară de a crea coregografii, de a creşte nivelul companiei, de o aluca la un nivel internaţional, este de a mă întâlni cu publicul şi de a-l cuceri. Aceasta este cea mai importantă misiune a fiecărui artist.

Reporter: Aţi fost timp de zece ani directorul trupei de balet al Operei de Stat din Viena. Cum au fost acei ani?

Renato Zanella: A fost o şcoală bună pentru mine. Eram foarte tânăr. Dansam în Stuttgart. Aveam primul meu succes internaţional în calitate de coregraf. Un dansator m-a îndemnat să vin în Viena. L-am cunoscut pe dl Ioan Hollender m-a invitat în Viena şi mi-a spus acele vorbe: „Vorbesc de bine de tine, vreau să te cunosc.” Aşa am început acolo. A fost una dintre personalităţile culturii române pe care le-am cunoscut. Din cauza asta am spus că am o relaţie frumoasă cu România, cu artiştii de aici. În Viena am învăţat cât de ficil şi complicat este sistemul managementului operei. La acea dată aveam 96 de dansatori, cam acelaşi număr care este şi aici. Trebuie să vorbeşti cu ei, să îi ghidezi, să îi convingi că este persoane potrivită, să îmblânzeşti ego-uri. În Viena totul este funcţional. Ca angajat al unei instituţii trebuie să înţelegi perioada în care lucrezi în acea institutuţie. Asta înseamnă că te afli acolo pentru o perioadă de timp, pentru un tranzit, un timp al vieţii tale faci parte din acea realitate şi te straduieşti să faci în acele momente tot ceea ce poţi face mai bine, să devii mai performant. Asta am învăţat în acea perioadă.

Reporter: Ce vă inspiră în coregrafiile dvs, când construiţi un dans?

Renato Zanella: În orice creaţie poţi fi inspirat de dansatori, de muzică, de viaţă. E foarte greu de zis. La început eram foarte tehnic, aveam muzica, aveam un scop şi încercam să le îmbin aproape matematic. A fost o perioadă frumoasă la mijlocul anilor 80 în Germania, când eram mebru al Baletului din Stuttgart. Cu timpul, laşi inspiraţia să te conducă. Cred că coregrafia este o formă de iubire. Te îndrăgosteşti de muzică, de o anumită idee. Ai fel şi fel de sentimente pe care ţi le oferă dragostea. E un mod de a te ataşa de artă. Îmi iubesc arta. Trebuie să fii deschis către orice. Să mă plimb pe străzile din Bucureşti astăzi mă inspiră, să fiu în Operă, situaţiile de zi de zi, schimbul de idei cu directorul nostru muzical, dl Mottadelli, cu doamna Rancea, toate acestea sunt ca într-un atelier al creaţiei. Literatura, muzica, pictura...adevărata artă este când ajungi la un anumit sens al lucrurilor. Acesta este şi momentul actual al carierei mele. Abia aşept să creez corografii cu noua mea companie de balet de la ONB.

Reporter: Duminică, 16 octombrie, va fi Gala extraordinară de Balet. Cât de greu v-a fost să îmbinaţi atât de multe opere cu muzică şi dans?

Renato Zanella: Totul este dificil. Dacă îţi pasă, nu iei lucrurile în glumă. Până la momentul în care se va coborî cortina, în seara de 16 octombrie, mă veţi putea întreba: A fost dificil? Pentru moment, nu ştiu. Îmi doresc să ajungem unde trebuie. Să îmbină, muzica, costumele, luminile, lucrurile ce ţin de logistică, de tehnică. Avem invitaţi care vin din New York. Toată echipa de dansatori este implicată. Este o echipă minunată şi o amosferă deschisă. Dacă este o problemă, o discutăm. Au fost câteva momente în cariera mea în care m-am simţit singur, însă aici nu este deloc cazul. Nu voi spune că totul merge lin, dar totul este făcut de oameni, nimic nu se face de unul singur. Totul în artă, în Operă, pe scenă, în administraţie este făcut de oameni. Cred că doamna Rancea a făcut o muncă extraordinară în a alcătui echipa.

Reporter: Aveţi vreun mesaj pentru publicul care va veni la gala de balet a ONB din această duminică? De ce este special acest eveniment?

Renato Zanella: Chestiunea specială constă în faptul că am încercat să redau o privire de ansamblu asupra artei. Când am făcut o selecţie a lucrărilor de operă, am discutat alegerile, când am selectat baletele, am discutat dansurile şi muzica. Nu vreau să avem o privire restrânsă. Trebuie să vedem publicul ca pe un corp cu gusturi variate. Sunt oameni tineri, oameni maturi, cunoscători de balet sau nu, trebuie să îi distrăm şi să le arătăm cât de bogat şi diferită este lumea baletului. Nu este o gală clasică sau modernă. Sunt foarte fericit că am putut colabora cu dansatori mari de pe scena dansului, dar şi cu mulţi coregrafi care nu au mai fost montate pe scena din România. Am vrut să fie o selecţie democratică. Va fi o gală lungă, dar una care va bucura publicul. Foarte mulţi artişti internaţionali, coregrafi şi directori au sprijinit această gală. E un sentiment minunat să fii sprijinit, ajutat de aceştia, au spus că le-ar plăcea să vină, să cunoscă un public nou. E minunat să simţi că ai libertatea de a crea.

Renato Zanella s-a născut în 1961 la Verona, unde a început studiile de dans clasic. În 1985 a fost chemat la Baletul din Stuttgart, cu care a avut parte de mari succese în întreaga lume, în lucrările lui John Cranko, Maurice Béjart, Jiří Kylián, Mats Ek, John Neumeier, William Forsythe, Azari Plisetsky, Glen Tetley, si Kenneth MacMillan.

În 1993, Zanella a început colaborarea cu Wiener Staatsoper unde, la doar 34 de ani, a devenit directorul trupei de balet, funcţie pe care a deţinut-o din Septembrie 1995 până în August 2005. În 2001 a fost numit director al Academiei de Dans din aceeaşi instituţie.

Coregrafiile sale au fost interpretate de mari artişti internaţionali, cum ar fi Carla Fracci, Marcia Haydée, Eleonora Abbagnato, Dorothée Gilbert, Myrna Kamara, Simona Noja, Polina Semionova, Olga Esina, Shoko Nakamura, Richard Cragun, Egon Madsen şi mulţi alţii. În lunga sa carieră de coregraf, a lucrat îndeaproape cu regizori de renume mondial, printre care: David Pountney, Franco Zeffirelli, Hans Neuenfels, Roberto De Simone, Götz Friedrich etc.

Renato Zanella numără peste 150 de creaţii şi el însuşi îşi defineşte munca ca un produs născut din curiozitate si dependenţa de a experimenta în mod continuu lucruri noi, de a înâlni noi personalităţi şi talente şi de a primi neîncetat noi surse de inspiraţie pentru munca sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici