Istoricul Cornelia Bodea, membru al Academiei Române, a decedat

Istoricul Cornelia Bodea, membru titular al Academiei Române din 1992, autoare a numeroase lucrări de istorie a românilor, a decedat miercuri, anunţă Academia Română.

222 afișări

Academicianul Cornelia Bodea s-a născut pe 9 aprilie 1916, la Dud, Arad, a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie şi Litere, specialitatea istoria României, istorie universală şi bizantologie la Bucureşti şi, între 1935-1937, Şcoala Superioară de Arhivistică şi Paleografie de pe lângă Arhivele Statului.

În anul 1941 şi-a luat doctoratul în filosofie şi litere cu teza "Moise Nicoară şi rolul său în lupta pentru emanciparea naţional-religioasă a românilor din Banat şi Crişana", devenind , în 1969, doctor docent.

Între 1937-1942, ea a fost bibliotecar la Biblioteca Catedrei de Istorie Universală a Facultăţii de Filozofie şi Litere, între 1943-1949 - asistent la catedra de Istorie Universală a Universităţii din Bucureşti şi, până în 1975, cercetător ştiinţific la Institutul "Nicolae Iorga". După 1989 a fost profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. De asemenea, Cornelia Bodea a desfăşurat o bogată activitate didactică în SUA, ca profesor invitat, la Ohio State University şi Boston College.

Ca specialistă în istoria modernă a României şi istorie modernă universală, ea şi-a consacrat activitatea elaborării unor valoroase instrumente de lucru: "Documente privind Unirea Principatelor" (vol. III), "Bibliografia istorică a României sec. XIX" (Vol. I,V).

În cercetările sale, Cornelia Bodea a acordat o atenţie specială studierii unor mari momente din istoria noastră naţională, activităţii unor personalităţi ale culturii române, personalităţilor străine care au avut legături cu trecutul românesc, relaţiilor româno-americane, româno-franceze şi româno-engleze, rolului femeii în istoria naţională. Rezultatele acestor laborioase cercetări s-au concretizat în numeroase lucrări de referinţă apărute în ţară şi în străinătate dintre care: "Cetatea Densei", "Les rèflexions d'un Roumain sur l'époque du Tanzimat en Turquie", "Corespondenţă inedită privind activitatea lui N. Bălcescu în anii 1851-1852", "Figuri puţin cunoscute din Revoluţia din 1848", "Lupta pentru unitatea naţională 1834-1848" (distinsă cu Premiul "N. Bălcescu" al Academiei Române), "Românii din Transilvania în istoria mişcărilor europene paşoptiste", "The Grand Old Man of Roumania", "L'idée de continunuitè dans la conscience du peuple roumain", "Vasile Alecsandri, ctitor de seamă al României moderne", "De la conştiinţa de neam la conştiinţa naţională", "La presse et le sentiment national chez les Roumains".

A colaborat la elaborarea lucrărilor "Istoria Transilvaniei" (vol. I-II), "Istoria României" (vol. IV), "Karl Marx. Însemnări despre români", "Brève histoire de la Transylvanie" "Österreichisches Lexikon", "România. Atlas istorico-gegrafic".

În semn de recunoaştere a valorii operei sale ştiinţifice, Cornelia Bodea a fost aleasă membru al mai multor societăţi ştiinţifice din ţară şi de peste hotare: membru de onoare al Institutului de Istorie "N. Iorga", membru de onoare al Society for Romanian Studies (SUA), membru fondator al Asociaţiei "Fulbright Alumni Association Romania", membru în Comitetul de conducere al Asociaţiei "Amicii SUA". A fost distinsă cu Diploma de excelenţă a Fundaţiei "Moise Nicoară" din Arad, cu diploma de onoare acordată de oraşul Boston (SUA) şi cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de Mare Ofiţer.

În anul 1990, Cornelia Bodea a fost aleasă membru corespondent al Academiei Române şi, în 1992, membru titular.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici