Monede din aur, vechi de 1.000 de ani, descoperite în largul coastei maritime a Israelului

Scafandrii israelieni au descoperit o colecţie rară de monede din aur, vechi de aproximativ 1.000 de ani, inscripţionate în limba arabă, în largul coastei maritime a acestei ţări.

1259 afișări
Imaginea articolului Monede din aur, vechi de 1.000 de ani, descoperite în largul coastei maritime a Israelului

Monede din aur, vechi de 1.000 de ani, descoperite în largul coastei maritime a Israelului (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Potrivit arheologilor, descoperirea ar putea oferi cercetătorilor o serie de informaţii preţioase despre domnia musulmană din acea epocă.

Cele 2.000 de monede datează din secolul al XI-lea, o perioadă în care dinastia islamică a Fatimizilor a dominat Orientul Mijlociu.

Oamenii de ştiinţă presupun că monedele, care au fost dezgropate de sub nisipul de pe fundul mării de furtunile puternice din această iarnă, s-au scufundat odată cu o corabie în apropiere de străvechiul port roman Caesarea, în partea de est a Mării Mediterane.

"Aceasta este o comoară importantă ce provine de pe un vas care aduna probabil impozite şi taxe, pentru a le duce la Cairo, dar s-a scufundat în portul Caesarea", a declarat Jacob Sharvit, cercetător la Autoritatea israeliană pentru antichităţi.

Scafandrii amatori au descoperit din întâmplare câteva monede în urmă cu două săptămâni. La început, ei au crezut că era vorba de o jucărie pentru copii, pe jumătate ascunsă în nisip, însă, în urma unei scufundări efectuate de scafandri profesionişti, au fost aduse la suprafaţă aproximativ 1.000 de monede.

O a doua scufundare, efectuată marţi, în acelaşi loc, a dus la descoperirea unui număr similar de monede. Cele 2.000 de monede din aur au o greutate totală de aproape şase kilograme. Valoarea actuală a acestui tezaur din aur este de circa 240.000 de dolari.

Astfel de monede au mai fost descoperite în regiune, dar această comoară este cea mai mare descoperită până acum în Israel, spune Jacob Sharvit.

După părerea cercetătorului israelian, Caesarea era un port bogat în acea vreme, iar descoperirea tezaurului oferă informaţii preţioase despre practicile comerciale ale Fatimizilor.

"Fatimizii au fost primii musulmani care au avut o flotă şi au făcut comerţ cu toate oraşele mediteraneene, inclusiv cu bizantinii şi cu creştinii, chiar dacă se aflau în război cu ei", a spus profesorul Sharvit.

Monedele, toate inscripţionate în arabă, au fost imprimate în timpul domniilor a doi califi fatimizi - Al-Hakim (996-1021 e.n.) şi fiul său Al-Zahir (1021-1036).

Au fost descoperite monede cu trei valori nominale: 1 dinar, cântărind patru grame, o jumătate de dinar, cântărind două grame, şi un sfert de dinar, cântărind un gram.

Averea dinastiei Fatimizilor, care îşi are originea în Africa de Nord, era legendară, potrivit Autorităţii israeliene pentru antichităţi. Califii fatimizi aveau rezerve de 12 milioane de dinari din aur în seifurile lor din capitala Cairo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici