"Nathan Înţeleptul", în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

Spectacolul "Nathan Înţeleptul", după Gotthold Ephraim Lessing, o pledoarie pentru toleranţă şi umanism, va avea premiera, marţi, la Teatrul Evreiesc de Stat.

258 afișări
Imaginea articolului "Nathan Înţeleptul", în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

"Nathan Înţeleptul", în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

Spectacolul se va juca în patru limbi, germană, engleză, arabă şi idiş, cu supratitrare în limba română.

Textul lui Lessing, pe baza căruia este construit spectacolul, caută să demonstreze că nobleţea şi tăria de caracter nu decurg obligatoriu din apartenenţa la o anumită religie.

Din distribuţia spectacolului fac parte Cornel Ciupercescu, Mihai Ciucă, Constantin Dinulescu, Boris Petroff, Geni Brenda, Roxana Guttman, Monia Pricopi, Luana Stoica, Marius Călugăriţa şi Nicolae Botezatu.

Spectacolul este regizat de Grigore Goanţa, iar scenografia este semnată Ana Maria Silaghi.

"Uneori mi se pare de prisos să vorbeşti despre toleranţă, despre înţelegere, despre frumuseţe, înţelepciune, convieţuire... În numele lui Dumnezeu - indiferent care şi al cui - s-au făcut şi se fac războaie, acte de terorism, jertfe ucigaşe şi sinucigaşe (...) Este cutremurător de trist să constaţi că piese ca «Nathan Înţeleptul» sunt atât de actuale azi, după sute de ani. Sperăm să înţelegem tot mai mulţi că singura soluţie e pacea. Pacea ne uneşte, ne deschide graniţa, ridică barierele economice, constituie cel mai prielnic climat pentru înlăturarea unor eventuale discriminări etnice", declara Grigore Goanţa despre spectacol.

Teatrul Evreiesc de Stat este continuatorul primului teatru profesionist de limbă idiş din lume, înfiinţat la Iaşi, în 1876, de Avram Goldfaden, şi singurul teatru de stat al unei minorităţi naţionale din Bucureşti.

De-a lungul celor 13 ani de existenţă, pe scena teatrului au fost montate peste 200 de piese, atât în limba idiş, cât şi în română. În anii ‘90, Teatrul a organizat două ediţii ale Festivalului Internaţional al Teatrului de Limbă Idiş, în 2002 a fost co-organizatorul Festivalului Naţional al Teatrelor Minoritare din România, iar în 2003 a co-organizat şi a găzduit primul Festival de Cultură Idiş din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici