Paştele pentru turişti: Bucătărie secuiască şi excursii la obiective istorice, pentru turiştii care aleg Harghita

În Harghita, oferta de cazare pentru Paşte este extrem de variată, de la pensiuni ultramoderne, cu jacuzzi, saună, masaj şi salon de înfrumuseţare, până la casele ţărăneşti tradiţionale, în care turistului i se dă ocazia să încerce condiţiile în care trăiau ceangăii în urmă cu mai bine de un secol.

369 afișări
Imaginea articolului Paştele pentru turişti: Bucătărie secuiască şi excursii la obiective istorice, pentru turiştii care aleg Harghita

Paştele pentru turişti: Bucătărie secuiască şi excursii la obiective istorice, pentru turiştii care aleg Harghita

La pensiunile din Harghita pregătirile au început încă din luna martie pentru a fi primiţi cum se cuvine turiştii care vor veni din ţară şi din Ungaria în perioada sărbătorilor de Paşte, atraşi de tradiţiile zonei.

Unele dintre rezervări au fost făcute încă de anul trecut, în special de către turiştii din străinătate care au fost încântaţi de ceea ce au văzut şi au ţinut să repete experienţa.

Cei care doresc sărbători încărcate de datini şi de credinţă pot alege pensiunile din Valea Ghimeşului. Până spre sfârşitul lunii martie, acestea au fost ocupate în proporţie de 50 la sută, iar patronii sunt în negocieri cu grupurile mari care vor să petreacă acolo Paştele, fie catolic, fie ortodox. Oferta de cazare este extrem de variată, de la pensiuni ultramoderne, cu jacuzzi, saună, masaj şi salon de înfrumuseţare, până la casele ţărăneşti tradiţionale, în care turistului i se dă ocazia să încerce condiţiile în care trăiau ceangăii în urmă cu mai bine de un secol.

Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, a declarat corespondentului MEDIAFAX că preţurile la cazare variază între 80 şi 160 de lei de persoană pe noapte, cu micul dejun inclus, în funcţie de numărul de margarete, mărimea camerelor şi dotarea acestora.

În pensiunile de pe Valea Ghimeşului, accesibile de pe DN 12A Miercurea Ciuc - Comăneşti, s-au păstrat pachetele speciale de Paşte, spre deosebire de celelalte staţiuni din Harghita, unde oferta se adaptează, în acest an, cererii clientului. Preţul unui pachet este de aproximativ o sută de euro pentru o persoană şi include patru zile şi trei nopţi de cazare, precum şi participarea la programe tradiţionale.

În Vinerea Mare, turiştii vor fi invitaţi să viziteze satele învecinate, unde vor putea asista sau chiar participa la vopsitul şi încondeiatul ouălor, iar în Sâmbăta Mare vor putea urmări pregătirea mâncărurilor de Paşte - pâinea de casă, mielul umplut, ciorba de miel, cozonacii, pasca şi prăjiturile tradiţionale. La miezul nopţii, toată lumea va merge la slujba de Înviere, urmată de prima masă pascală, când fiecare trebuie să guste din bucatele sfinţite de preoţi.

Luni este ziua Stropitului şi turiştii sunt treziţi devreme, ca să participe la ritualul care începe în jur de 6.00-7.00.

"Pe la noi aşa se stropeşte, devreme, când fetele sunt încă în pat, ca să fie frumoase, voiase şi sănătoase tot anul", a spus Prejmer Fulop.

La Praid, patronii de pensiuni nu au oferte speciale de Paşte, dar profită din plin de vacanţa elevilor, care îi determină şi pe părinţi să îşi ia concediu, astfel că gradul de ocupare a staţiunii este de peste 40 la sută, înainte cu aproape trei săptămâni de Paştele catolic şi cu o lună de cel ortodox, timp suficient pentru rezervări.

Laszlo Ildiko, şeful ANTREC Harghita, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, potrivit experienţei din anii precedenţi, în perioada sărbătorilor de Paşte pensiunile vor fi pline, mulţi venind pentru tratament în Salina de la Praid. Chiar dacă nu există pachete speciale de Paşte, gazdele vor pregăti mâncărurile tradiţionale, precum ouăle roşii, supa de miel, drobul, friptura de miel cu ouă şi prăjiturile.

"În general, ne-am adaptat oferta la cerere. Oamenii preferă acum să vină cu familia, nu în grupuri mari, ca în anii trecuţi, când puteam organiza programe speciale. Şi acum putem face asta, dar numai la cerere şi pentru grupuri de minimum 20 de persoane", a spus Laszlo Ildiko.

Preţurile la cazare variază între 50 şi 100 de lei pe noapte pentru cameră, mai mici decât anul trecut, iar mesele sunt în funcţie de preferinţă sau de "buzunar".

Pentru turiştii care se vor organiza în grupuri, gazdele vor putea organiza imediat excursii cu autocarele, la cerere, la ruinele cetăţii medievale Rabsonne, la canionul de sare, precum şi în localităţile învecinate, la Corund - recunoscută pentru meşterii olari, prelucrătorii de iască şi de costume populare realizate manual, în staţiunea Sovata, aflată la doar zece kilometri depărtare.

Staţiunea Băile Tuşnad este preferată de turiştii care vor agrement, wellnness şi un pic de tradiţie, dar numai la nivel gastronomic. Până spre sfârşitul lunii martie, a fost ocupată 50 la sută din capacitatea totală de cazare, atât pentru Paştele catolic, cât şi pentru cel ortodox.

"Turiştii care au făcut deja rezervări nu s-au mai arătat interesaţi de pachetele de Paşte, aşa că şi noi mergem pe ce doreşte clientul. Dacă vrea să stea numai două nopţi, în loc de trei, este treaba lui, iar dacă vrea sau nu pensiune completă, iarăşi îi dăm ceea ce vrea", a declarat preşedintele Asociaţiei de Turism Băile Tuşnad, Kalamar Andor.

Cazarea în staţiunea Băile Tuşnad costă aproximativ 50 de lei de persoană, iar pensiunea completă între 60 şi 70 de lei pentru o persoană.

Turiştii din Ungaria au ocupat în cea mai mare măsură locurile de cazare în perioada Paştelui catolic şi, ca de obicei, ei preferă să îmbine bucătăria tradiţională secuiască cu vizitarea obiectivelor culturale şi istorice, precum Cetatea Miko din Miercurea Ciuc, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Catedrala franciscană de la Şumuleu şi dealul pelerinajului, "Graniţa de 1.000 de ani" din Ghimeş-Făget, precum şi staţiunile Lacu Roşu şi Sovata.

Turiştii din ţară au rezervat în perioada Paştelui ortodox, ei preferând combinaţia dintre gastronomia locului, wellness şi drumeţiile montane.

"Turiştii români nu prea ies din staţiune, cel mult până la Lacul Sfânta Ana. În schimb, le place bucătăria noastră şi caută orice ofertă wellness, mai ales că aici au destule posibilităţi", a conchis Kalamar Andor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici