Video Pastila de Lectură: Poetul Răzvan Andrei îţi prezintă două cărţi despre o adevărată catastrofă din istoria lumii

  • Poetul Răzvan Andrei îţi prezintă două cărţi dedicate Primului Război Mondial. ”Războiul care a pus capăt păcii – Drumul spre 1914”, de Margaret MacMillan a apărut la Editura Trei
  • ”Făuritorii păcii. Şase luni care au schimbat lumea”, de Margaret MacMillan a apărut în 2018. ”Făuritorii păcii…” îi caracterizează pe Regina Maria şi pe Brătianu altfel decât am fost noi obişnuiţi.”
  • Răzvan Andrei este poet şi traducător. A studiat Filozofia, Istoria şi Teoria Artei la Bucureşti
240 afișări

Poetul Răzvan Andrei prezintă două cărţi despre o adevărată catastrofă din istoria lumii. Este vorba despre două volume dedicate Primului Război Mondial:

”M-am gândit să vă vorbesc despre două cărţi care tratează o adevărată catastrofă din istoria lumii. Poate că şi asta e o catastrofă, ce ni se întâmplă acum, dar în niciun caz la nivelul despre care vorbesc aceste două cărţi.

Sunt două cărţi mai mari, vorbim despre două volume ale istoricului Margaret MacMillan. Una este «Războiul care a pus capăt păcii – Drumul spre 1914», care vorbeşte despre pregătirile pentru Primul Război Mondial, iar a doua se numeşte «Făuritorii păcii. Şase luni care au schimat lumea», este vorba despre negocierile din timpul Conferinţei de pace de la Paris.

Al doilea volum are un capitol special dedicat României care mi s-a părut foarte amuzant, în special pentru că îi caracterizează pe Regina Maria şi pe Brătianu altfel decât am fost noi obişnuiţi. Noi îi ştim din cărţile de istorie şi din prezentările făcute în România ca pe marii eroi şi marii făuritori ai unirii alături de Regele Ferdinand. Aici, însă, prin ochii reprezentanţilor din alte ţări ei sunt văzuţi diferit. Cum îl vedea un anume Nicholson, reprezentant al delegaţiei britanice pe Brătianu: «E o femeie cu barbă, un şarlatan convingător, un intelectual de Bucureşti, un om deosebit de neplăcut. Chipeş şi exuberant înclină frumosul cap  într-o parte ca să-şi observe reflexia propriului profil în oglindă. Face glume elaborate şi îşi închipuie că sunt pariziene”.

Răzvan Andrei este poet şi traducător. A studiat Filozofie şi Istoria şi Teoria Artei la Bucureşti. A publicat volumul de versuri „Jazz pentru iguane” (BrumaR 2018, Curtea Veche Publishing 2019). De-a lungul timpului, a scris eseuri, recenzii şi poezii pentru revistele Idei în dialog, Adevărul literar şi artistic, România literară, Luceafărul, Verso, Scena 9, Poesis internaţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici