Radu Călin Cristea, propus de PNL pentru un mandat de membru în CNA

Jurnalistul Radu Călin Cristea este propunerea grupurilor parlamentare PNL din Camera Deputaţilor şi Senat pentru funcţia de membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai PNL.

289 afișări
Imaginea articolului Radu Călin Cristea, propus de PNL pentru un mandat de membru în CNA

Radu Călin Cristea, propus de PNL pentru un mandat de membru în CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului analizează, în şedinţa comună de luni, o scrisoare din partea liderilor grupurilor parlamentare PNL referitoare la declanşarea procedurilor de numire a unui membru în CNA.

Jurnalistul Radu Călin Cristea este propunerea grupurilor parlamentare PNL din Camera Deputaţilor şi Senat pentru funcţia de membru în CNA.

Radu Călin Cristea ar urma să îl înlocuiască în CNA pe Constantin Duţu, al cărui mandat expiră în luna decembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse. În 2006, când a fost numit membru al CNA de Parlament, la propunerea Camerei Deputaţilor, Constantin Duţu a fost susţinut pentru această funcţie de către PRM, partid care nu se mai află în prezent la guvernare.

În afară de Constantin Duţu, alţi 5 membri ai CNA - Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă şi Lorand Turos - îşi vor încheia mandatele în decembrie 2012. În locul acestora, potrivit Legii audiovizualului, Parlamentul trebuie să numească noi membri ai Consiliului, ale căror mandate vor fi de şase ani.

Secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop a declarat, luni, că mandatele a şase membri CNA vor expira în decembrie şi a precizat că, până pe 31 octombrie, trebuie validate în Plenul Parlamentului noile nominalizări.

"Şase membri ai CNA, şase mandate expiră în decembrie. Două revin Camerei Deputaţilor, două Senatului, unul Guvernului şi unul Preşedinţiei. Am dat termen de raport al Comisiilor de cultură până pe 30 octombrie, ca până de 31 octombrie, când avem Plen comun, să-i validăm", a spus Georgian Pop după reuniunea Birourilor Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului. El a mai spus că un loc se vacantează şi în cazul CNCD, urmând să fie îndeplină procedura parlamentară.

Radu Călin Cristea este jurnalist, fost corespondent al Radio Europa Liberă, scriitor şi fost director al Muzeului Naţional al Literaturii Române. De asemenea, în acest an, Radu Călin Cristea a condus Televiziunea Română timp de aproape o lună.

Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR de la momentul respectiv, în frunte cu preşedintele-director general al instituţiei, Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit atunci Radu Călin Cristea.

Imediat după ce a fost numit la conducerea televiziunii publice, Radu Călin Cristea s-a remarcat prin faptul că "a redat" fotbalul românilor, el precizând, într-o conferinţă de presă din 15 iunie, că milioanele de români care sunt plătitori de taxă TV au fost puşi în imposibilitatea de a urmări în direct toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia şi Ucraina din cauză că fosta conducere a TVR, asigurată de Alexandru Lăzescu, a sublicenţiat mai multe meciuri companiei Romtelecom.

Radu Călin Cristea a anunţat în respectiva conferinţă de presă că televiziunea publică a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri de la Euro 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport. Mai precis, TVR aducea la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite. Ulterior, în urma negocierilor purtate între reprezentanţii TVR şi cei ai Romtelecom, TVR şi Romtelecom au transmis simultan meciurile de la Euro 2012. Totuşi, Poliţia a deschis o anchetă cu privire la modul de încredinţare directă de către fosta conducere a TVR (Alexandru Lăzescu, n.r.) către Dolce TV - Romtelecom a drepturilor de transmisiune a meciurilor din cadrul Euro 2012, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR în 19 iunie.

Pe 3 iulie, Parlamentul l-a validat însă pe Claudiu Săftoiu ca preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune. Săftoiu, propus ca membru în CA al TVR din partea PNL, a preluat atunci mandatul de la Radu Călin Cristea.

Ulterior, Radu Călin Cristea a fost numit redactor-şef interimar al Redacţiei Literatură Arte, din cadrul Direcţiei Editoriale a TVR. Televiziunea Română este în prezent în plin proces de restructurare.

În afară de Constantin Duţu, Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă şi Lorand Turos, ale căror mandate în Consiliul Naţional al Audiovizualului vor expira la sfârşitul anului 2012, din CNA mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri. Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici