"Rubens şi femeile neeuclidiene" de Péter Esterházy, lansat miercuri în Capitală

Volumul "Rubens şi femeile neeuclidiene" de Péter Esterházy va fi lansat miercuri, la librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în cadrul unui eveniment care include un spectacol-lectură, informează editura Curtea Veche.

31 afișări
Imaginea articolului "Rubens şi femeile neeuclidiene" de Péter Esterházy, lansat miercuri în Capitală

"Rubens şi femeile neeuclidiene" de Péter Esterházy, lansat miercuri în Capitală

Lansarea volumului "Rubens şi femeile neeuclidiene" de Péter Esterházy (traducere de Anamaria Pop) va fi urmată de spectacolul-lectură din volum "Treizeci şi trei de variaţiuni pe craniul-Haydn", piesă ce reprezintă o premieră editorială absolută.

La eveniment vor participa Adrian Buz şi Iulia Popovici.

Regia spectacolului este semnată de Vlad Feneşan, în interpretarea actorilor Smaranda Nicolau, Aneea Opriş, Vladimir Purdel, Mihai Isidor şi Andrei Huţuleac.

Cu volumul de teatru "Rubens şi femeile neeuclidiene" bănuiala devine certitudine: Péter Esterházy este un univers egal cu sine însuşi, indiferent de genul în care se manifestă.

De o densitate barocă, suferind de o inteligenţă nestăvilită şi, prin urmare, pline de umor, dramoletele autorului maghiar au darul de a-l transforma pe cititor, rând cu rând şi replică cu replică, într-un prizonier.

Jocul temelor şi mizelor, deturnarea referinţelor culturale dintr-un spaţiu de o gravitate muzeografică spre reinventări parodice, omeneşti şi pline de umor, abordarea ascuţită a unor idei politice sau a unor cutume istorice, maniera în care schimbă sensul unor adevăruri bătătorite, mutând accentele, răstălmăcirile filozofice şi coloratura aproape pop a jerbelor imaginarului fac din Péter Esterházy unul dintre cei mai reprezentativi autori postmoderni ai spaţiul estic.

Péter Esterházy (născut în 1950, la Budapesta, într-una dintre cele mai vechi şi renumite familii aristocrate maghiare) este unul dintre scriitorii maghiari cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pe plan internaţional în momentul de faţă şi una dintre vocile şi conştiinţele literare definitorii pentru problematica spaţiului central şi est-european contemporan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici