Senatorul Ghişe promite să reia iniţiativa privind ştirile pozitive şi negative

Comisia juridică din Senat a constatat neconstituţionalitatea iniţiativei adoptată de vechiul Parlament care obliga presa audiovizuală să difuzeze un număr egal de teme pozitive şi negative ale ştirilor, dar iniţiatorul, Ioan Ghişe, a promis că va reveni cu o altă propunere, pe aceeaşi temă.

35 afișări
Imaginea articolului Senatorul Ghişe promite să reia iniţiativa privind ştirile pozitive şi negative

Senatorul Ghişe promite să reia iniţiativa privind ştirile pozitive şi negative (Imagine: Mediafax Foto)

"O să reiau această iniţiativă legislativă în care o să introduc şi criteriile care stabilesc teme pozitive şi cele negative, pentru că miza este mult mai mare decât ne imaginăm. Există studii care demonstrează caracterul nociv al bombardamentului cu ştiri negative. Este o miză mult prea mare, mai ales pentru generaţiile viitoare", a declarat, marţi, în şedinţa comisiei juridice, senatorul Ioan Ghişe.

De asemenea, el a mai spus că argumentele invocate de Curtea Constituţională, care a emis o decizie în iunie 2008 prin care a declarat legea ca fiind neconstituţională, se contrazic.

Colegul său de comisie, senatorul PSD Dan Şova a afirmat că el consideră că legea introduce "o formă de cenzură, care ar fi la mâna unei instituţii ai cărei membri sunt numiţi politic".

"Nu este vorba vorba despre cenzură, pentru că selecţia temelor ar fi făcut-o producătorul de ştiri", a mai arătat Ghişe.

La rândul său, preşedintele comisiei, Toni Greblă (PSD), a opinat că, deocamdată, Parlamentul nu poate reglementa o "asemenea temă, foarte delicată".

"Orice intervenţie a legiuitorului într-un subiect aşa de delicat ar fi interpretat de foarte mulţi drept cenzură", a spus Greblă.

Raportul de constatare a neconstituţionalităţii a propunerii legislative care completa şi modifica Legea audiovizualului 504/2002 a fost adoptat cu 7 voturi "pentru" şi o "abţinere", cea a senatorului PNL Ioan Ghişe, iniţiator alături de fostul senator Gheorghe Funar.

În şedinţa din data de 9 iulie 2008, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra sesizării de neconstituţionalitate a Legii privind completarea art.28 din Legea audiovizualului nr.504/2002, cu următorul cuprins: "Programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi radio conţin, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative", constatând, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională.

Citeşte şi:

Posturile tv şi de radio trebuie să difuzeze, în mod egal, ştiri pozitive şi negative (Video ProTV)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici