Tudor Giurgiu lansează documentarul "Me sem baxtalo.../Sunt norocos..."

Tudor Giurgiu lansează documentarul "Me sem baxtalo... /Sunt norocos...", proiect realizat în cadrul programului S.P.E.R.-Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă, care oferă o imagine asupra comunităţilor de romi din România explicată prin ochii ai doi tineri - un român şi un rom - deveniţi reporteri.

137 afișări
Imaginea articolului Tudor Giurgiu lansează documentarul "Me sem baxtalo.../Sunt norocos..."

Tudor Giurgiu lansează documentarul "Me sem baxtalo.../Sunt norocos..." (Imagine: Mediafax Foto)

"Proiectul este parte a unei campanii mai mari de promovare, finanţată din fonduri PHARE. A fost o licitaţie de proiecte, am câştigat, împreună cu Oana (Oana Bujgoi-Giurgiu, soţia regizorului - n.red.), filmul fiind produs de firma ei. Ni s-a părut, şi ei şi mie, foarte interesant să facem filmul. Împreună ne-am tot pus întrebări de-a lungul timpului, am văzut şi multe filme «pe subiect», fiind o temă care ne-a interesat pe amândoi şi, în concluzie, a pornit oarecum simplu", a declarat pentru MEDIAFAX regizorul Tudor Giurgiu.

"Discriminarea romilor se învaţă acasă. Cunoaşte-i înainte să-i judeci" este o campanie socială, lansată în cadrul platformei de comunicare S.P.E.R. (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă), o iniţiativă de conştientizare şi educare a cetăţenilor cu privire la propriile stereotipuri şi prejudecăţi faţă de romi. Campania este implementată de Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi de Agenţia Naţională pentru Romi prin programul PHARE RO 2004/016-772.01.01.01 "Consolidarea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea de parteneriate pentru îmbunătăţirea percepţiei şi condiţiilor romilor".

"Până la urmă, e o comandă, e un film pe care trebuie să îl faci să iasă cât mai bine. Propunerea a fost una interesantă. Nu îţi cerea să faci un documentar aşa, propagandă, ci tema era de a face un soi de docudramă, un documentar artistic, care, sigur, e o provocare", a mai explicat Giurgiu.

De asemenea, regizorul a precizat că bugetul filmului a fost de circa 60 - 80.000 de euro. În ceea ce priveşte echipa alături de care a lucrat, Giurgiu a afirmat că nu a fost una mare: "Am încercat să limităm cumva echipa datorită faptului că intri în nişte zone în care oamenii, deşi sunt foarte obişnuiţi cu camerele de filmat, te asmimilează întotdeauna cu televiziunile şi cum văd o cameră, vin să îşi spună problemele". Montajul a fost realizat de Pozitiv Film, Mihai Tănase şi Adrian Calev - operatori şi Andrei Dăscălescu - sunet.

Documentarul a fost filmat în mai multe comunităţi din ţară, precum Feteşti, Dumbrăveni, Seaca, Grădinari, Brăteiu, Sfântu Gheorghe, Sighişoara, dar şi la Bucureşti.

Lansarea documentarului "Me sem baxtalo.../Sunt norocos..." va avea loc marţi, de la ora 17:00, la Muzeul Ţăranului Român.

Campania "Discriminarea romilor se învaţă acasă. Cunoaşte-i înainte să-i judeci" a început la 10 octombrie şi se desfăşoară până la sfârşitul anului. O serie de personalităţi publice, precum Andrei Gheorghe, Mircea Toma, Robert Turcescu, Maia Morgenstern, Cătălin Mitulescu, Hanno Hofer, Cristian Pîrvulescu, Renate Weber, Liviu Antonesei sau Dragoş Bucurenci s-au alăturat campaniei şi susţin schimbarea percepţiei colective despre romi. Proiectul reînnoieşte, cu această ocazie, invitaţia de a semna petiţia S.P.E.R. împotriva discriminării romilor - http://www.petitiononline.com/SPER/petition.html.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici